Chilei bányaomlás: a NASA-tól kért tanácsot a mentőcsapat

Vágólapra másolva!
Egy volt amerikai űrhajós, Jerry Linenger is tanácsot adott annak a mentőcsapatnak, amelyik a chilei San Jose bányában rekedt munkások felszínre hozatalán dolgozik. A bányászok túlélési esélye a hírügynökségeknek nyilatkozó szakemberek és hozzátartozók szerint egyaránt jónak mondható. A főbb problémát nem is az élelmezés, hanem a lelki stressz elviselése jelenti: a földalatti menedékhelyen tartózkodó túlélők helyzete bizonyos szempontból az űrhajósokéra hasonlít.
Vágólapra másolva!

A valaha végrehajtott egyik legösszetettebb mentőakciót tervezik azoknak a chilei bányászoknak a kiszabadítására, akik a közel három héttel ezelőtti bányaomlást követően rekedtek a mélyben. Amint arról az [origo] kedden beszámolt, a mentőcsapatoknak először sikerült élőben beszélniük a szerencsétlenül járt bányászokkal. A 33 ember telefonon keresztül üzent a kintieknek: eszerint mindannyian jól vannak.

Chile a NASA-tól kért tanácsot

Bár a bányászok egészségi állapota jelenleg megfelelő, megpróbáltatásaiknak még közel sincs vége - a mentést előkészítő szakemberek szerint akár néhány hónapig is eltarthat, amíg sikerül kiszabadítani őket. A túlélők ezzel azonban egyelőre nincsenek tisztában, így a legelső kérdés az, hogy megmondják-e nekik a szabadulás becsült időpontját.

Egy tegnap esti hírügynökségi jelentés a NASA egyik korábbi űrhajósát, Jerry Linengert idézte, aki 1997-ben az orosz Mir űrállomáson élt túl egy tűzesetet. Az űrhajós a várakozás három hónapja alatt úgy érezte, elszakadt az emberiségtől, de mint mondta, az emberekben fizikai és pszichológiai értelemben is sokkal több kitartás van, mint azt általában feltételezik.

Forrás: AFP
Lelkileg talán még nehezebb a túlélés, mint fizikailag: egy kamerán keresztül üzenő túlélő képe

Linenger szerint a lehető legnagyobb hiba, amit el lehet követni, ha a kiszabadítás időpontját illetően felelőtlenül ígérgetni kezdenek a 700 méter mélyen rekedt bányászoknak. "Én magam tisztában voltam vele, hogy három hónap múlva értem jön az űrrepülőgép, amely visszavisz a Földre. Ez elég volt ahhoz, hogy kibírjam. Pszichológiai szempontból az egyik legalapvetőbb dolog, hogy tudjuk, meddig kell kitartanunk" - mondta a volt űrhajós.

Mesterségesen váltogatják majd a nappalt és az éjszakát

A bányászok helyzetét tovább nehezíti, hogy a lenti hőmérséklet 30 Celsius-fok felett van. A jó hír az, hogy már sikerült élelmet, vizet és oxigént is lejuttatni egy vékony, frissen kifúrt járaton keresztül - írja egy másik hírügynökségi jelentés. Az élelem apró kapszulákban érkezett: a csomag rehidráló tablettákból és nagy energiatartalmú szőlőcukorgélből állt. Ez a fajta táplálék elősegíti a bányászok emésztésének minél gyorsabb helyreállítását. A mindössze 50 négyzetméteres menedékhelyen szerencsére volt némi élelmiszer, így a túlélők 48 óránként mindig tudtak enni egy keveset. A táplálék az elmúlt 3 hétben tonhalkonzervből, tejből és kekszekből állt.

A megfelelő élelmezés azonban talán a kisebbik gond. A nehezebb feladatot az jelentheti, hogy a mélyben rekedtek szellemileg is képesek legyenek elviselni, ami még rájuk vár. Erre vélhetően jó esélyük van, hiszen mindannyian hozzá vannak edződve a föld alatti körülményekhez. Az orvosokból és pszichológusokból álló szakembergárda szerint az a leghelyesebb megoldás, ha mindenről pontosan informálják majd a bányászokat. A lenti csapatnak már vezetője is van, ami szintén fontos ahhoz, hogy a hátralévő időben se veszítse el senki a kitartását.

A chilei kormány azt tervezi, hogy nemsokára elektromosságot is lejuttatnak a bányamenedékbe. Ennek köszönhetően utánozni lehetne az éjszakák és a nappalok váltakozását, az alvást pedig tompa vörös fénnyel tennék könnyebbé.

"Olyan, mint az űrhajósok kiképzése"

A másik fő probléma, hogy a bányászok mivel töltsék el a négyhónapnyi időt odalent. A szakemberek kártyajátékokat és dominót is küldenek majd, ezen kívül azt javasolják a munkásoknak, hogy rendszeres időközönként végezzenek egyszerűbb tornagyakorlatokat. Ez azért kell, hogy az izmaikat a megfelelő állapotban tartsák.

Forrás: AFP
A bányászok hozzá vannak szokva a földalatti körülményekhez, így az átlagembernél talán valamivel jobban bírják a stresszt

A bányászok nemcsak élelmet és oxigént, hanem fogkeféket és gyógyszereket is kaptak - írja a BBC hírszolgálata. A már említett glükózoldatok és a kiszáradás elleni rehidráló tabletták mellé magas fehérje- és kalóriatartalmú élelmiszerek lejuttatását is tervezik. Ezek az ételek hasonlóak ahhoz, mint amit az űrhajósok visznek magukkal az űrutazások alkalmával. Az űrhajósok és a bányászok körülményei nemcsak a táplálkozási megoldásokban hasonlítanak: pszichológiailag is igen hasonló a helyzet ahhoz, mint amikor egy űrhajóban kell hosszabb időt eltölteni néhány másik ember társaságában.

A hírügynökségi beszámolók szerint a mentőcsapat a mostani, 15 centiméter széles járat mellé egy szélesebb, 66 centiméteres alagutat is tervez. Ebben - egy ketrec segítségével - egyenként lehetne majd felhúzni a bányászokat a felszínre. Ennek kialakítása azonban több hónapot is igénybe vehet.

A fővárostól, Santiago de Chilétől északra eső bányából aranyat és rezet termelnek ki - a bányát ábrázoló térkép megtekinthető a BBC oldalán. A Hírek rovat korábbi cikkében az is megnézhető, hogy miként fogadták hozzátartozóik és kollégáik a bányászok túlélésének hírét. Az MSNBC összeállításában részletes rajzok láthatók a szerencsétlenség körülményeiről.