Védenek az elbutulástól a bogyós gyümölcsök

Vágólapra másolva!
A különféle bogyós gyümölcsök, például az áfonya és a földiszeder fogyasztása hozzájárulhat az öregedő agy egészségesen tartásához, jelentették be az Amerikai Kémiai Társaság ülésén. Ezek a bogyók aktiválják az agy természetes takarító mechanizmusait, amelyek eltávolítják, és újrafelhasználhatóvá teszik azokat a mérgező agyi fehérjéket, amelyek szerepet játszanak a korral járó memóriaromlásban és egyéb szellemi hanyatlásban.
Vágólapra másolva!

Az öregedés egyik fontos velejárója, hogy folyamatosan hanyatlik a test gyulladásokkal és oxidációs károsodásokkal szembeni védekező képessége, mondta Shibu Poulose, az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának a táplálkozás és az emberi öregedés kapcsolatával foglalkozó bostoni kutatóintézetének munkatársa. Az embereket emiatt egyre könnyebben támadják meg a degeneratív agybetegségek, a szívbetegségek, a rosszindulatú daganatos betegségek és más, korral járó rendellenességek.

A kutatók azonban kimutatták, hogy a gyümölcsökben, zöldségfélékben és az olajos magvakban található természetes vegyületeknek, az úgynevezett polifenoloknak olyan gyulladásgátló és antioxidáns hatásuk van (azaz hatékonyan semlegesítik a sejtekre káros agresszív molekulákat, az úgynevezett szabadgyököket), amely védelmet nyújthat az öregedéshez kapcsolódó hanyatlás ellen. Korábbi tanulmányokban például bebizonyították, hogy azoknál az idős laboratóriumi patkányoknál, amelyek étrendjébe 2 százaléknyi erősen antioxidáns hatású szamóca-, áfonya- vagy földiszeder-kivonatot kevertek, visszafordultak a korral kapcsolatos idegi leépülések, és újra jobban tanultak és emlékeztek.

Új kutatásában Poulose és nemrég elhunyt kollégája, James Joseph az idegi működés korral járó hanyatlásának egy másik okát vizsgálta: az agy természetes takarító folyamatának romlását az idő múlásával. A takarító szerepet az agy úgynevezett mikroglia sejtjei látják el. Az autofágia nevű folyamat révén eltávolítják, és újrafelhasználhatóvá teszik azokat a biokémiai törmelékeket, amelyek egyébként károsan befolyásolhatják az agyműködést.

Az öregedéssel azonban a mikroglia sejtek munkája romlik, és egyre több törmelék halmozódik fel. Ami még rosszabb, hogy a mikroglia sejtek túlaktiváltakká válnak, és elkezdik károsítani az agy egészséges sejtjeit. Poulose és Joseph szerint a bogyókban lévő polifenolok megmentő szerepet játszanak, és a jelek szerint helyreállítják a normális takarító működést.

Pouluse szerint minden polifenoltartalmú gyümölcs és zöldség fogyasztása pozitív hatással van az agyműködésre. Noha a leggazdagabb források a bogyós gyümölcsök, a dió és a mogyoró, sok más gyümölcs és zöldség tartalmaz ilyen vegyületeket - különösen a sötétpiros, narancssárga és kék színűek. A színek szerepe azért érdekes, mert ezeket a jó antioxidáns hatású vegyületek, az úgynevezett antocianinok hozzák létre. Fontos a teljes gyümölcs elfogyasztása, mert ez tartalmazza az összes jótékony vegyületet. Jó hatásukat a fagyasztott gyümölcsök is megőrzik, így egész évben hozzájuthatunk az egészségőrző polifenolokhoz.