Foltos hiénák születtek Szegeden

Vágólapra másolva!
Immár második alkalommal születtek foltos hiénák (Crocuta crocuta) a Szegedi Vadasparkban. Az állatkert nőstény hiénája július 23-án két kölyköt hozott a világra, nevelésükben a tavaly született két idősebb testvér is besegít.
Vágólapra másolva!

Kianga ismét jó szülőnek bizonyult, a külső kifutóban gondosan neveli kicsinyeit, bár most már valamivel könnyebb a dolga, hiszen a tavaly született testvérek - mindketten nőstények - is besegítenek.

A kis hiénák nemét még nem tudni, azt csak genetikai vizsgálat tudja eldönteni, mert a nőstények és hímek, minden külső jegyüket tekintve - a nemi szerveket is beleértve - teljesen egyformák. A nem meghatározásához a gondozóknak szőrmintát kellett venniük a kölyköktől.

Forrás: Veprik Róbert/Szegedi Vadaspark
A négyhetes kölykök a szőrminta vételekor

A hiénakölyköket viszonylag sokáig, 1-1,5 éves korukig neveli anyjuk. A tavalyi alomnak ezért a Szegedi Vadaspark munkatársai most igyekeznek új állatkertet találni a nemzetközi fajmegmentő program törzskönyvvezetőjével. A közelmúltban született kicsik legalább egy évig maradnak a hiénák kifutójában, ahol a látogatók is megnézhetik őket.

A foltos hiénák Afrikában a Szaharától délre a nyílt füves puszták, szavannák, bozótos területek lakói. Sokáig dögevőknek tartották őket, de ma már ismeretes, hogy kitűnő vadászok. A hiéna kisebb rágcsálókat egymaga is elfog, a nagyobb zsákmányra azonban falkában vadászik. Egy tíz-húsz egyedből álló csapat kevesebb mint egy perc alatt képes felfalni egy zebrát. A ragadozó rendkívül erős állkapcsával a csontokat is képes összeroppantani.

A hiénák testhossza eléri a 180 centimétert is, átlagos tömegük 85 kilogramm. A hímnél nagyobb termetű nőstény egyedül neveli kicsinyeit. Az újszülöttek jól fejlettek, szőrösek, és föld alatti, több nőstény által is használt üregben élnek.