Ember alakú óriás villanyoszlopokat terveznek Izlandon - kép

Vágólapra másolva!
Közel 50 méter magas, ember alakú montsrumokkal pályázott egy amerikai tervezőpáros az izlandi magasfeszültségű vezetékek egyedivé tételére kiírt versenyen. Az óriások kezükben tartanák az elektromos vezetékeket, és térdre borulnának a városok előtt.
Vágólapra másolva!

Hatalmas ember alakú villanyoszlopokkal pályázott a Choi + Shine Architects tervezőiroda az izlandi magasfeszültségi villanyoszlopok nemzetközi tervezői versenyén. A látványos megjelenésű oszlopok szerkezetileg nem sokban térnek el a jelenleg használtaktól, és az elképzelés szerint az óriások kezükben tartanák az elektromos vezetékeket. A tervek a Bostoni Építészeti Társaság (Boston Society of Architects) Unbuilt Architecture 2010-es versenyén díjat nyertek.

Az oszlopok azonos alkotóelemekből épülnének fel (torzó, fej, karok, lábak), és az egyes részeket mozgékony ízületek kapcsolnák össze. A környező tájhoz igazodva az alakok eltérő testhelyzeteket is felvehetnek, például egy dombon felfelé állhat egy mászó óriás, de akár ki is nyújthatja a karját. A karok és a fej x-, y- és z-tengely irányába történő elmozdításával az alakok interakcióba is kerülhetnek egymással, haladhatnak egymás mellett egy irányba vagy ellentétesen, egymásra pillanthatnak, vagy akár térdre is borulhatnak egy város előtt.

Forrás: Choi+Shine

Jin Choi és Thomas Shine célja az volt, hogy olyan ikonikus villanyoszlopokat tervezzenek, melyek egyedi megjelenést nyújthatnak Izlandnak és az áramszolgáltató vállalatnak. A tervezők a Húsvét-szigeteki szobrokhoz hasonlítják a 47 méter magas oszlopokat, melyek modern óriásokként szolgálnák a lakosokat.

Forrás: Choi+Shine