Először születtek oroszlán-tigris hibridek Tajvanon

Vágólapra másolva!
Ligerek, azaz oroszlán-tigris kölykök születettek egy dél-tajvani állatkertben, amely a védett állatok tiltott keresztezése miatt súlyos büntetésre számíthat.
Vágólapra másolva!

Tajvanon ez az első eset, hogy fogságban tartott hím oroszlántól és nőstény tigristől közös utódok születtek. A liger (az angol lion és tiger szavakból) néven is emlegetett hibrid állatok vasárnap látták meg a napvilágot, hármójuk közül azonban csak ketten maradtak életben. "A tigris vemhessége teljesen váratlan volt" - mondta Huang Kuo, az állatkert igazgatója, hozzátéve, hogy a szülők már hat éve, kölyökkoruktól kezdve közös ketrecben élnek és eddig még semmi sem történt köztük.

A tajnani (Tainan) földművelésügyi osztály szerint az állatkert védett állatok tiltott tenyésztése miatt 50 ezer tajvani dollár (343 ezer forint) bírságra és akár az állatok elkobzására is számíthat. Az EAST tajvani környezetvédelmi szervezet a büntetés mértékét kifogásolja, mert szerintük ennek a csekély összegnek nem lesz visszatartó ereje.

Forrás: AFP

Ezek az oroszlán-tigris kölykök tavaly születtek egy kínai állatkertben

Az állatkert tulajdonosa visszautasítja a szándékos tenyésztés vádját, azt azonban elismerte, hogy a "gyerekkori barátokat" közös ketrecben tartotta, és a hibridek születését mindössze véletlen balesetnek tartja.

Huang nem ismeretlen az állatvédők előtt, akik korábban az állatkert igazgatóját azzal vádolták, hogy - a távol-keleti gyógyászatban különleges alapanyagnak számító - élő tigrisekkel, medvékkel, valamint a tigrisek csontjaival és medvetalpakkal is kerekedik.

A ligerek jellemzően szüleiknél nagyobbra nőnek, sőt, nagyobbak lehetnek, mint bármelyik nagymacska: hosszuk akár 3,6 méter is lehet, tömegük pedig megközelítheti a fél tonnát.