Egyre többször támadnak majmok az emberre

Vágólapra másolva!
Élőhelyeik beszűkülése okozhatja a vadon élő csimpánzok emberre irányuló támadásait Afrikában, állítja egy a The American Journal of Primatology című folyóiratban most megjelent tanulmány. Az erdők pusztítása miatt a jövőben várhatóan egyre többször alakul majd ki konfliktus a főemlősök a helyiek között.
Vágólapra másolva!

A Kiotó Egyetem kutatói még 1976-ban kezdték tanulmányozni a guineai Bossou csimpánzait, és 1995 óta gyűjtik az adatokat az állatok emberekre irányuló támadásairól. A csimpánzok a falu közvetlen közelében, egy 15 négyzetkilométeres területen élnek, és élőhelyüket szántóföldek, utak és ösvények szabdalják, így rendszeresen találkoznak emberekkel. Bossou érdekessége, hogy Afrika más részeivel ellentétben a helyiek nem vadásznak a csimpánzokra, hanem szent totemállatként tisztelik őket, és a hozzájuk főződő vallásos hiedelmeknek köszönhető, hogy a mai napig védik az állatokat.

A csimpánzok emberre irányuló támadásai jellemzően olyankor következtek be, amikor az erdőben nem találtak elegendő táplálékot az állatok. A kutatók összesen 11 esetet vizsgáltak ki, megkérdezték az áldozatokat és családjaikat, és nagy meglepetésre azt tapasztalták, hogy annak ellenére, hogy dühösek voltak a támadás miatt és utána rettegtek az állatoktól, néhányuk képtelen lett volna bántani a csimpánzt még támadás közben is, és továbbra is tisztelte az állatot.

A kutatók szerint az élőhely megőrzése a legfontosabb a támadások elkerülésére. A helyiek azzal is csökkenthetik ezek esélyét, ha eltávolítanak egyes, csimpánzokat vonzó gyümölcsfákat, és nem a csimpánzok szeme láttára szállítják az ételeket. Dr. Kimberly Hockings, a lisszaboni Új Egyetem kutatója, a cikk társszerzője azt javasolja, hogy támadás esetén az emberek próbálják megőrizni hidegvérüket, ne sikítsanak, és ne szaladjanak el, a gyerekeket pedig sose hagyják egyedül az erdő széléhez közeli területeken.

Hockings szerint az élőhelyek megfogyatkozásával vélhetően világszerte szaporodni fognak a támadások, nemcsak a csimpánzok, de más főemlősök, így például a páviánok esetében is. Valószínűnek tartja, hogy az ember-állat konfliktus, az etnoprimatológia lesz az egyik fő célpontja a 21. századi főemlőskutatásoknak.