Elhagyta a Föld környékét a moszkvai Mars-űrhajó

Vágólapra másolva!
Immár hatvan napja él elzártan, a Mars-utazást szimuláló Mars 500 nevű program keretében hat fiatal férfi egy zárt konténerben Moszkvában. A program rendben halad.
Vágólapra másolva!

A három orosz, egy kínai, egy olasz és egy francia férfi összesen 520 napot tölt el összezárva - ennyi ideig tarthat majd egy jövőbeli utazás a Marsra és vissza. A szakemberek elégedettek az eddigi eredményekkel, hiszen a vizsgálati személyek nagyon jól együttműködnek.

Az űrhajószimulátor konténer a valóságshow-khoz hasonló környezetet teremt a bentlakóknak: mindenhol kamerák vannak, amelyekkel ellenőrzik, hogy a kísérletben résztvevők valóban teljesítik-e a kutatási program összesen száz feladatát.

A csapat táplálkozását is felügyelet alatt tartják: orvosok jó előre meghatározták az étlapot. Az "űrhajósoknak" azt kell enniük, amit kapnak, és rendszeresen vizeletmintát kell adniuk. "A Mars 500 az űrutazás történelmének legnehezebb kísérlete" - mondta Oliver Twickel, a német hadsereg századosa, aki tapasztalatból beszél: egy évvel korábban hasonló körülmények között 105 napot töltött megfigyelés alatt a "moszkvai világűrben". "A napok során az embernek egyre több tapasztalata lesz, de ezzel párhuzamosan csökken a motivációja is, mivel olyan dolgokat kell elvégeznie, amelyeket már sokszor csinált" - mondja Twickel.

A Mars 500 résztvevői jelenleg pszichológiai és testi kísérleteket és teszteket végeznek. "Felkelés után négy-öt feladatot kell elvégeznünk reggeliig" - írja naplóbejegyzésében a francia Romain Charles az Európai Űrügynökség (ESA) honlapján.

Bár a hat férfinak kevés szabadideje van, jut idejük egymás megismerésére is. Wang Yue például francia társát tanítja a meglehetősen bonyolult kínai kalligráfia művészetére.

Charlest születésnapján utastársai nemrég süteménnyel köszöntötték, sőt, a francia férfit egy Moszkvában élő barátnője is felhívhatta telefonon és anyanyelvén kívánhatott neki boldog születésnapot. A külvilággal való ilyen jellegű kapcsolattartásra azonban már nincs lehetőség, mivel a szimulációs program szerint az űrhajó elhagyta azt a zónát, amelyben még gyakran beszélhetnek a "földi állomással".