Füst borítja fél Oroszországot - drámai műholdképek

Vágólapra másolva!
Tovább tombolnak a július végén kitört hatalmas tüzek Nyugat-Oroszországban. A NASA augusztus 4-én készült műholdképein hatalmas területeken láthatók a tűztől származó füstfelhők.
Vágólapra másolva!

A NASA Terra műholdjának egymást követő háromszori átrepülése folyamán a MODIS-rendszer készítette felvételeken a felszínt teljesen elfedő, összefüggő, szürkésbarna füstfelhők borítják Oroszország jelentős részét.

NASA

A képen a Moszkvától közvetlenül délkeletre tomboló tüzek láthatók nagy nagyításban

A füstfelhő déli része mentén, Razan városa közelében égő tüzek a legerősebbek közé tartoznak. A felvételen pirossal körülhatárolt kiterjedt tüzek sora füstfalat hoz létre. A képen legkeletebbre eső tűzfészek elég intenzív ahhoz, hogy egy úgynevezett pyrocumulus felhőt (a tűz hője okozta felszálló légáramlás hatására létrejövő gomolyfelhő) hozzon létre.

A NASA alábbi felvételén a füstfelhő teljes kiterjedése figyelhető meg. A füst mintegy 3000 kilométer hosszan nyúlik el kelet-nyugati irányban, beborítva a Moszkva és az Ural-hegység közé eső hatalmas Kelet-európai-síkság jelentős részét.

NASA

Kattintson a nagy felbontású képért!

A sajtóhírek szerint augusztus 4-én 520 tűz égett Nyugat-Oroszországban. A MODIS-rendszer ennél jóval kevesebbet detektált. Valószínű, hogy a tüzek egy részét eltakarta a műhold elől a sűrű füst és a felhőzet. Az augusztus 4-ig 48 áldozatot követelő tűzekről az [origo] Hírek rovata is beszámol.