Nagyobbra nő a pénisz a récéknél, ha sok a vetélytárs

Vágólapra másolva!
Egy amerikai kutatónő vizsgálatai szerint a gácsérok péniszmérete változik attól függően, hogy sok vagy kevés vetélytárssal kell megküzdeniük a párzási jogért. A sok vetélytárssal körülvett hímek pénisze akár 25 százalékkal is nagyobb lehet azoknál a fajtársaikénál, amelyek könnyebben jutnak tojókhoz.
Vágólapra másolva!

A madarak jó részének egyáltalán nincs külön szerve a hímivarsejtek célba juttatására. A hímek és a tojók a kloakájukat szorítják össze párzáskor. A récék kivételek ez alól a szabály alól. A gácséroknak (hímeknek) tekintélyes méretű, dugóhúzó alakban csavarodott péniszük nő a szaporodási szezonra, amely a párzási időszak után jelentősen visszafejlődik. A hosszú, sokszor a testhossz felét is meghaladó pénisz valószínűleg azért alakult ki az evolúció folyamán, mert a többlet hossz előnyt jelenthetett a hímek számára olyankor, amikor a tojó több hímmel is párosodott.

Patricia Brennan, a Yale Egyetem kutatónője már régóta vizsgálja a különféle récék szaporítószerveit. Legújabb tanulmányában arra keresett választ, befolyásolja-e a búbos réce (Aythya affinis) és a halcsontfarkú réce (Oxyura jamaicensis) péniszméretét, ha a gácséroknak több hímmel is meg kell küzdeniük a nőstényekért.

Brennan kétféle csoportra osztotta a gácsérokat (minden csoportból többet alakított ki). Az egyikben hét-nyolc gácsér jutott öt-hat tojóra. A másik csoportban egy-egy nőstény és hím élt együtt. A két faj vizsgálata eltérő eredményre vezetett. A vetélytársakból álló búbos récék csoportjaiban a versengő gácsérok pénisze 15, sőt néha 25 százalékkal hosszabbra nőtt a párzási időszakban, mint a kontrollcsoportokban élőké.

A halcsontfarkú récéknél nem különbözött jelentősen a pénisz mérete a vetélkedő tömegekben és a kivételezett párokban élő gácséroknál. Lényeges eltérés mutatkozott azonban az időfaktorban, és a vetélytársakból álló csoportok egyes gácsérjainak péniszmérete között. A vetélkedő csoportokban néhány nagy hím tekintélyes nemi szervet fejlesztett, és ők uralták a csoportot. Más hímek viszont szerényebb péniszeket növesztettek, és ezek már hetekkel korábban elkezdtek visszafejlődni a domináns vagy a vetélytársak nélküli hímekhez viszonyítva. Brennan ebből azt a következtetést vonta le, hogy a récék "megfontoltak". Tömegben a gyengébb hímek nem fektetnek be nagy energiát egy olyan szerv fejlesztésébe, amelynek előreláthatólag úgysem veszik hasznát.

Maydianne Andrade, a Torontói Egyetem evolúciós ökológusa szerint a kísérlet kimutatta, hogy a "récék lényegében véve a szociális kihívásoknak megfelelően alakítják a péniszüket". A következőkben azt kell kideríteni, hogyan teszi ezt lehetővé az állatok élettana, valamint hogy léteznek-e más fajok is, amelyek hasonlóképpen reagálnak a szexuális vetélkedési kényszerre.