Automatikusan lemásolja gazdája viselkedését a kutya

Vágólapra másolva!
Valóban képes gazdája mozdulatainak utánzására a kutya, állapították meg osztrák és brit etológusok. Az automatikus utánzás képessége evolúciós előnyt biztosított a kutyák számára.
Vágólapra másolva!

A Bécsi és az Oxfordi Egyetem kutatói tíz kutyán végezték el kísérleteiket, melyek során az állatoknak először megtanítottak kinyitni egy tolóajtóval ellátott dobozt a mancsuk vagy a szájuk segítségével. Ezt követően megkérték a gazdákat, hogy ők is a kezükkel vagy a szájukkal nyissák ki az ajtót, és a kutyák egy csoportját pedig csak akkor jutalmazták, ha ugyanúgy nyitották ki az ajtót, mint a gazdájuk, míg a másik csoportot pont ellenkezőleg, akkor, ha a másik módszert használták.

Az első csoport tagjai sokkal gyorsabban megtanulták a feladatot, mint a második csoportba tartozó kutyák, ami arra utal, hogy a kutyák képesek az emberhez hasonlóan automatikus utánzással tanulni. Dr. Friederike Range, a kutatás vezetője szerint az automatikus utánzás evolúciós előnyt jelent a kutyák számára, mert így kockázatok nélkül tanulhatnak meg valamit, anélkül, hogy arra saját maguktól kellene rájönniük.

Az automatikus utánzásnak nagyon nagy szerepe van az emberi társadalmakban, a kooperáció elősegítésében. Az utánozó viselkedés agyi alapja az úgynevezett tükörneuronokhoz köthető, amelyek olyankor mutatnak aktivitást, amikor valaki más cselekedeteit kezdjük el megfigyelni (a tükörneuronokról itt vagy itt olvashat részletesebben). A kutatók feltételezése szerint a kutyáknál az utánzás képessége az emberekkel történő interakciók során folyamatosan fejlődik.

Forrás: Proceedings of the Royal Society B