Delfinek és egyéb állatfajták - különleges állatkertek a nagyvilágban

Vágólapra másolva!
Ezer meg egy flamingó a szingapúri madárparkban, kolibrik egy svájci trópusi esőerdőben, sivatagi állatkert az Egyesült Államokban és Gerald Durrell ritka fajokra specializálódott állatkertje Jerseyn: bemutatjuk a Föld legkülönlegesebb állatkertjeit, sok-sok képpel.
Vágólapra másolva!

A vadállatok fogságban tartásának és bemutatásának nagy hagyományai vannak. Nem is olyan régen, 2009-ben találtak rá a legrégebbi menazséria maradványaira Egyiptomban, ahol már i. e. 3500-ban állatokat tarthattak ilyen céllal. Nagy állatgyűjtő hírében állt Salamon király és Szemirámisz babiloni királynő is, míg az első valódi állatkert a Bécs melletti Schönbrunnban nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt 1765-ben. Hazánk legrégebbi állatparkja a Fővárosi Állatkert, amely 1866 óta látogatható.

Az állatkertek létjogosultságát sokan vitatják, ugyanakkor ma már egyre több helyen cserélik le a régi, lebetonozott ketreceket tágas, természetes élőhelyre emlékeztető kifutókra. Az állatkertekben egyébként ma már nemcsak az állatok bemutatásával foglalkoznak: a fajmegmentési programok révén nagy szerepük van a veszélyeztetett fajok megóvásában is.

A világ legnagyobb madárparkja - Jurong Bird Park

Bár területét tekintve a németországi Walsrode Madárpark az első (24 hektárral), mégis a szingapúri Jurong Madárpark a világ fajokban leggazdagabb madarakra specializált állatkertje. Hatszáz madárfaj - ebből 29 veszélyeztetett - nyolcezer példányát mutatja be a park, mely 20 hektáron terül el a város melletti Jurong-dombon. Az afrikai, dél-amerikai és délkelet-ázsiai madarak külön röpdében találhatók, míg a negyedik a világ legnagyobb (3000 négyzetméteres és 9 emelet magas) lóri röpdéje, összesen több mint 1000 lórival, melyek nagyon közvetlenek: odaszállnak az emberekhez, akik speciális nektárkeverékkel etethetik őket. Szintén a legnagyobb látványosságok közé tartozik az 1001 flamingóból álló csapat - a madarak tava mellett található étteremben gyakran tartanak esküvőket és egyéb rendezvényeket.

Forrás: AFP

Kattintson a képre a galériáért!

A kertben fajvédelmi programok is folynak - itt sikerült először fogságban szaporítani a sárgarojtos paradicsommadarat (Seleucidis melanoleucus). A növénygyűjtemény is nagyon jelentős, itt található a térség egyik legnagyobb rákollóvirág (Heliconia spp.) kollekciója, összesen 108 fajjal. A parkban üzemel továbbá Ázsia csendes-óceáni régiójának egyetlen madárkórháza.

Gerald Durrell állatkertje Jerseyn - Durrell Wildlife Conservation Trust

A világhírű zoológus által alapított különleges állatkert Franciaország és Nagy-Britannia között, Jersey szigetén található. A nem mindennapi park nem az állatok bemutatását, hanem a veszélyeztetett fajok megmentését tűzte ki céljául: a jersey-szigeti állatkert egy valódi menedékhely a kihalófélben lévő állatfajok számára. A ritka állatokat fajmegmentési programok keretében tenyésztik, és tanulmányozzák viselkedésüket, életmódjukat, hogy jobban megismerjék őket. Az itt dolgozó kutatók célja, hogy rájöjjenek, mire van szüksége az adott fajnak ahhoz, hogy természetes körülmények között is fennmaradjon. Az állatkertet üzemeltető alapítvány, a Durrell Wildlife Conservation Trust egyik sikertörténetei közé tartozik a mauritiusi rózsaszín galamb (Nesoenas mayeri) megmentése. 1991-re a fajból mindössze 10 vadon élő példány maradt, ám a fogságban történő szaporításnak és a visszavadítási programnak köszönhetően 2005-re egy stabil, 360 egyedből álló, vadon élő állományt sikerült létrehozni.

Forrás: Durrell Wildlife Conservation Trust

A jersey-szigeti parkban klasszikus állatkerti fajokkal is találkozhatunk, például gorillákkal, lemúrokkal és szurikátákkal, de él itt bojtosfülű disznó (Potamochoerus porcus pictus), tarajos sül (Hystrix africaeaustralis), véznaujjú maki, más néven aye-aye (Daubentonia madagascariensis) és sugarasteknős (Astrochelys radiata) is.

Sivatagi múzeum Arizonában - Arizona-Sonora Desert Museum

Az arizonai Tucson leglátogatottabb látványosságai közé tartozik az a különleges sivatagi park, amely állatkert, múzeum és botanikus kert is egyben. A park úttörő az állatok természetes élőhelyeit utánzó környezet elkészítésében, és a világ tíz legjobb állatkertje közé sorolják, amiért rendkívül egyedi módon mutatja be egyetlen régió, a Sonora-sivatag élővilágát. Úgy élnek itt az állatok, mintha szabadok lennének.

Forrás: Arizona-Sonora Desert Museum

A parkban a látogatók úgy érezhetik magukat, mintha egy valódi, természetes sivatagban sétálnának. A sivatagi múzeumban mindenhol madarak vannak, fogságban és szabadon is. Az állatgondozók naponta tartanak bemutatókat baglyokkal, ölyvekkel és sólymokkal, ahol a látogatók megismerkedhetnek velük, és láthatják őket szabadon körözni a sivatag felett. A madarak nem repülnek el, mert úgy tekintenek a parkra, mint a saját territóriumukra. A kertben prérifarkasok, pumák, prérikutyák és különféle hüllők is élnek, velük egy 3 kilométer hosszú sivatagi ösvényen megtett séta alatt találkozhatnak a látogatók.

Európa legjobb delfináriuma - Dolfinarium Harderwijk

Valószínűleg Európa legnagyobb delfináriuma a holland harderwijki Dolfinarium, ahol cápákkal, rájákkal, fókákkal, rozmárokkal, no és persze delfinekkel találkozhatunk. Itt él a kontinens legnagyobb létszámú palackorrú delfincsapata. A parkon belül több aréna is található, és a folyamatos állatbemutatóknak köszönhetően egy egész napot is könnyedén eltölthetünk a parkban.

Forrás: AFP

A delfináriumból hajós kirándulásokat is szerveznek a közeli öbölbe, ahol az ott őshonos barna delfinnel vagy más néven közönséges disznódelfinnel (Phocoena phocoena) ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Különlegesség, hogy az állatgondozók a palackorrú delfinekkel terápiás munkát is végeznek, melynek keretében autista és Down-szindrómás gyerekek kerülhetnek közelebbi kapcsolatba az állatokkal.

Trópusi állatkert Svájcban - Papiliorama

Igazi édenkert a kerzers-i Papiliorama, amely lepkékre és a trópusi élővilágra specializálódott. A park legnagyobb bemutatóhelye egy 40 méter átmérőjű üvegkupola, ahol több mint 60 lepkefaj általában közel ezer példánya látható. Köszönhetően a 10-nél is több, szabadon is szaporodó fajnak, a látogatók betekintést nyerhetnek a lepkék fejlődésébe is. A Papiliorama továbbá azon ritka európai állatkert közé tartozik, ahol kolibrik is élnek a trópusi környezetben.

Forrás: AFP

A park részét képező közel 500 négyzetméteres Svájci Lepkekertet 2004-ben adták át, itt a bennszülött lepkefajokat mutatják be természetes környezetükben. A röpdében különféle élőhelyeket alakítottak ki, a síkvidéki legelőktől a dombvidéki rétekig. A Nocturama nevű bemutatóhelyen az éjszakai (nokturnális) állatokkal, például denevérekkel, lajhárokkal és éjszakai majmokkal ismerkedhetnek a látogatók. A különleges, fényszűrő tető teliholdas éjszakát varázsol a nappali fényből, míg éjszaka hatalmas reflektorokkal világítják meg a csarnokot, így az ott élő állatok fordított napszakos ritmusban élnek.

Újdonságok a hazai állatkertekben

A magyarországi állatkertekben is sok egyedi bemutatóhellyel találkozhatunk. Ezek közé tartozik például a Fővárosi Állatkertben közelmúltban felavatott Madagaszkár-ház, ahol a szigetország madaraival, hüllőivel és a nagy kedvenc gyűrűsfarkú makikkal ismerkedhetnek a látogatók. Szintén nem olyan régen adták át a Nyíregyházi Állatparkban az esőerdők élővilágát bemutató Zöld Piramist, ahol Európa legnagyobb komodói varánusza is él párjával. A Miskolci Állatkert munkatársai pedig különleges éjszakai túrára hívják az érdeklődőket, akik egy rendhagyó program keretében ismerhetik meg a park éjszakai életét, és hallgathatják a baglyok huhogását, valamint a tigrisek bömbölését.