A pénz boldogít - elkészült az első világméretű boldogságtanulmány

Vágólapra másolva!
A napokban jelenik meg a Gallup világméretű közvélemény-kutatásának eredménye, amelyben arra kerestek választ, mennyire függ össze az emberek vagyoni helyzete az életükkel való megelégedettségükkel és az élet élvezetével. Az eredményekből az derült ki, hogy a tehetősebb emberek általában elégedettebbek az életükkel, mint a szegényebbek, de a boldogsághoz azért más tényezők is hozzájárulnak.
Vágólapra másolva!

A Gallup Intézet által még 2005 és 2006 között végzett, most publikált világméretű felmérésben 132 ország 136 000 lakosa vett részt. A fejlettebb területeken telefonos, a fejletlenebb területeken személyes közvélemény-kutatást végeztek, amelyben többek között rákérdeztek a válaszolók anyagi helyzetére, majd a felmérésben résztvevőknek 0-tól 10-ig terjedő skálán értékelniük kellett az életminőségüket (0 a lehető legrosszabb életet, 10 a lehető legjobb életet jelentette).

A résztvevőknek olyan kérdésekre is válaszolniuk kellett, hogy milyen pozitív vagy negatív érzelmeket éltek át az előző nap. A felmérők azt is megkérdezték, mit gondolnak a válaszadók, tisztelik-e őket, vészhelyzetben számíthatnak-e családjuk és barátaik segítségére, és érzésük szerint mennyire szabadon választhatják meg napi tevékenységüket, tanulhatnak új dolgokat és csinálhatják azt, amihez a legjobban értenek.

A korábbi tanulmányokhoz hasonlóan a Journal of Personality and Social Psychology című folyóiratban megjelenő új elemzés is úgy találta, hogy az élet értékelése, illetve az élettel való elégedettség növekszik a személyes és a nemzeti jövedelem nagyságával összefüggésben. A pozitív érzések azonban - amelyek némiképp szintén erősödtek a jövedelem növekedésével - sokkal inkább kapcsolódtak más tényezőkkel, amilyen például a megbecsültség érzése, az önállóság és a munkavégzés öröme.

Debra Bolgla

A boldogság (happiness) két összetevője az élettel való elégedettség (balra) és az élet élvezete (jobbra). Az élettel való elégedettség szorosabban kapcsolódik a jövedelemhez, míg a pozitív érzések más tényezőktől is függnek, amilyen például a megbecsültség érzése és a másokkal való kapcsolat

Ed Diener, az Illinoisi Egyetem pszichológusa, a Gallup egyik vezető kutatója elmondta, hogy ez az első olyan világméretű "boldogságtanulmány", amelyben külön kezelik az élettel való elégedettséget, azaz azt filozófiai meggyőződést, hogy jól megy az életünk, és azokat a napról napra ismétlődő pozitív vagy negatív érzelmeket, amelyeket átélünk.

"Mindenki csupán az élettel való elégedettséget és a jövedelmet nézi" - mondja Diener. "És noha igaz, hogy ha gazdagabbak vagyunk, elégedettebbek vagyunk az életünkkel, a vagyonnak valószínűleg nincs olyan nagy hatása arra, mint gondolnánk, hogy mennyire élvezzük az életet."

* * *

Rovatunk mostantól Facebookon és Twitteren keresztül is elérhető, ahol extra tartalmakat is kínálunk.