Vágólapra másolva!
Az ajtón belépve megcsap bennünket a párás meleg, és a buja növényzet miatt egyből a dzsungelben érezhetjük magunkat. Hiába a tető, dörög az ég, és elkezd esni az eső. A trópusi erdők lombkoronaszintjeiben haladunk felfelé, lépcsőkön, átjárókon és kötélhidakan egyensúlyozva. A Nyíregyházi Állatparkban nemrég adták át a Zöld Piramist, amely egyedülálló bemutatóhely az országban, és ahol a kulisszák mögé is bejutott filmes forgatócsoportunk.
Vágólapra másolva!

A Nyíregyházi Állatparkban járt a [origo] Tudomány rovatának stábja, ahol a néhány héttel ezelőtt átadott új bemutatóhelyről forgattunk kisfilmet, és olyan helyekre is bejutottunk, ahova az egyszerű látogató nem léphet be. A Zöld Piramisban kaptak helyet az Indonéziából érkezett komodói varánuszok, a cápák, az orángutánok és több tucat más gerinces és gerinctelen állatfaj.

Valószínűleg Európa legnagyobb komodói sárkánya (Varanus komodoensis) él a Nyíregyházi Állatparkban vagy más néven Sóstó Zoo-ban. A körülbelül 3 méteres és 120 kilogrammos hím varánusz és párja egy nemzetközi egyezménynek köszönhetően érkezett Magyarországra a jakartai állatkertből. A gondozók operatőrünket az egyébként emberevőként is számon tartott állatfaj kifutójába invitálták, figyelmeztetésül csak annyit mondtak neki, ne lépjen a farkára, mert arra harap.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=ylphl9y9GrtseVnD

A Zöld Piramis nevű bemutatóhely spirális szerkezetű. A bejáraton belépve elsőként a trópusi tengerek élővilágával ismerkedhetünk meg. Az Ócenárium csúcspontja a cápák medencéje, amelyben dajkacápa (Ginglymostoma cirratum), homoki tigriscápa (Carcharias taurus), barna cápa (Carcharhinus plumbeus), fehérfoltú szirtcápa (Triaenodon obesus), feketefoltú szirtcápa (Carcharhinus melanopterus) és több száz kisebb hal úszkál. A medencébe a gondozók közül is mindössze ketten mehetnek be, búvárruhába beöltözve, és a cápák többnyire érdeklődve figyelik a közöttük úszkáló embereket. Az állatokat biztonsági okokból nem kézből, hanem a medence feletti folyosóról, egy botról etetik, hogy a cápáknak véletlenül se jusson eszükbe a búvárok kezében keresni a táplálékot.

A Piramison belül számos érdekesség található. A Félelem Házában például olyan állatokat mutatnak be, amelyek viszolygást keltenek a legtöbb emberben, patkányokat, pókokat, skorpiókat és csótányokat. Szintén a Piramisba költözött egy Hollandiából érkezett hattagú borneói orángután (Pongo pygmaeus) család is, amely 3 hímből és 3 nőstényből áll. A csapatban kölyökállatok is vannak, melyek közül kettő "örökbefogadott", valódi anyjuk ugyanis nem tudta ellátni őket, így a csapat egyik nősténye pótmamaként neveli őket.

Egyéb látnivalók miatt is érdemes meglátogatni a Nyíregyházi Állatparkot, amely 30 hektáron terül el Nyíregyháza Sóstófürdő városrészében. A látogatók földrészről-földrészre haladva ismerhetik meg a Föld élővilágát, és olyan különlegességekkel találkozhatnak, mint a gepárd, a hópárduc, a fehér tigris, az indiai orrszarvú és az afrikai elefánt. A park több mint 20 fajmegmentési programban is részt vesz, s sikeresen szaporodik náluk a zsiráf, a lisztmajmocska, a jaguár és a szibériai tigris.

Az állatkert a nyári időszakban minden nap 9-től 19 óráig látogatható (térkép az állatkert megközelítéséről).