Nem értik, miért fogyasztja el az emberi ürüléket a lajhár

Vágólapra másolva!
Az Északkelet-Peruban élő kétujjú lajhárok különös szokására derült fény: az állatok előszeretettel látogatták egy kutatóállomás WC-jét, ahonnan jóízűen lakmároztak. A szokatlan jelenségnek az vetett véget, hogy a kutatók kerítést húztak a mellékhelyiség köré.
Vágólapra másolva!

Először 2001 novemberében kaptak rajta egy kétujjú lajhárt (Choloepus didactylus) egy perui esőerdei táborban, ahogy egy pottyantós WC belsejében, egy farúdon lógott. Az állat a latrina félig folyékony tartalmában turkált, majd jóízűen elfogyasztotta, ami a mancsában volt. A meglehetősen furcsa gusztusra valló esemény egészen véletlenül pont a Goettingeni Egyetem egyik kihelyezett biológiai kutatóállomásán történt (Estación Biológica Quebrada Blanco).

További megfigyeléseket követően kiderült, hogy nem egyszeri dologról volt szó. Több mint huszonötször jegyeztek fel hasonlót, és a jelenségről most a Mammalian Biology című folyóiratban is beszámoltak a kutatók. A lajhárok számunkra furcsa szokásának végül az vetett véget, hogy 2007-ben az épületet bekerítették.

Az állomás kutatója, Eckhard Heymann csak találgatni tud az okokat illetően. Elképzelhető, hogy a még benne lévő tápanyagok miatt fogyasztottak az ürülékből, vagy azért ittak vizeletet, mert sóra volt szükségük. De az is lehet, hogy egy jelen lévő rovarlárva miatt érdeklődtek annyira a latrina tartalma iránt. Heymann szerint a lajhárok ezzel a szokásukkal könnyedén különböző emberi fertőzések és paraziták közvetítőivé válhatnak.

A jelenség egyelőre elszigeteltnek tűnik, de a kutatók lehetségesnek tartják, hogy elterjed az állatok között, mert egyre több helyen élnek egymás mellett a lajhárok és az emberek. Az is elképzelhető, hogy a latrinából való táplálkozás nem is annyira új szokás, és csak azért nem sikerült már 2001 előtt feljegyezni, mert máskor mindez nem egy biológusokkal teli trópusi állomáson történt.

A kutatók a latrinában táplálkozó állatokat fényképeken is megörökítették, a felvételek a Tetrapod Zoology blogban megtekinthetők.