Négy fiatal, látványos tűzhányót fényképeztek az űrből

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

A Csendes-óceán partvidékén az alábukó kőzetlemezek miatt sok helyen zajlik vulkáni tevékenység. Az aktív tűzhányók alkotják a Pacifikus-tűzgyűrűt. Nemrég a Massaya-vulkán kráteréről mutattunk be látványos képet, most pedig a magasból figyelünk meg öt fiatal vulkánt, El Salvador területéről - itt szintén a Karib-lemez alá bukó Kókusz lemez generálja a vulkáni tevékenységet, amely gyakori földrengésekkel jár együtt.

Forrás: NASA

Fiatal vulkánok egymás közelében (NASA)

A felvétel a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről készült 2010. március 31-én, és négy úgynevezett rétegvulkánt mutat, amelyek anyaga meredek kúpokat alkot. A képen látható összes tűzhányó aktív volt az elmúlt néhány ezer évben, utoljára a 2130 méter magas San Miguel produkált kitörést 2002-ben. Ez a tűzhányó a kép jobb oldalán figyelhető meg.

Jól látható a vulkán tetőkrátere, és a déli oldalán lévő lejtőjéről kinyúló sötét lávafolyás. Északnyugat felé látható Chinameca, tetején egy sokkal nagyobb mélyedéssel, egy közel 2 kilométer átmérőjű kalderával. Utóbbi egy nagy kitörés során keletkezett, amikor a mélyben lévő magmakamra anyagának nagy része gyorsan a felszínre jutott, és a terület az alátámasztás megszűntével beomlott.

Ettől nyugatra, azaz balra az El Tigre látható, amely társai közül a legidősebb, tovább haladva nyugat felé pedig az Usulután tűzhányó következik. A vulkánok lejtőjét a csapadékos időjárás miatt gyakran lefolyó víz mély vájatokkal barázdálta. A világosabb szürkés és fehéres foltok pedig lakott területeket jelentenek: balra lent Usulután, balra fent pedig Santiago de Mara városa látható.