Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

A Karib-lemez a Föld kőzetburkának egy darabja, amelynek területén Közép-Amerika déli felének szárazföldi része és a Karib-tenger helyezkedik el. A viszonylag kis méretű kőzetlemez a tőle nyugatra lévő Kókusz-lemezzel ütközik, amely a Csendes-óceán keleti partvonala mentén a Karib-lemez alá bukik.

Forrás: Rob Sheridan

A Massaya-vulkán tetőkráterének pereme. A kép nagyméretű változatának letöltése (Rob Sheridan)

A folyamat keretében a mélybe süllyedő óceáni lemez sok vízzel átitatott üledéket visz magával, amely a lefelé növekvő hőmérséklet miatt idővel megolvad. Magma képződik, amely emelkedni kezd, és egy része végül vulkánokon át jut a felszínre.

Ezek a tűzhányók a Pacifikus-tűzgyűrűnek nevezett vulkáni sorhoz tartoznak. A vulkánok egyike a Massaya Nicaraguában, amelynek impozáns tetőkráterét mutatja a felvétel.

A Massaya egy lapos pajzsvulkán, amelyet hígan szétfolyó láva épít fel. A képen ezek a lávarétegek bukkannak ki a tetőkráter meredek, "a pokol szájának" is nevezett belső lejtőjén. A vulkán egyébként utoljára 1852-ben produkált lávafolyást. Azóta viszonylag nyugodt, de kisebb kitörései időnként továbbra is megfigyelhetők, amelyek keretében főleg vízgőzt és mérgező kén-dioxidot pöfékel a levegőbe. A tűzhányó területén egy nemzeti park található - itt lehet a tetőkráter közelébe jutni, mint az a mellékelt felvételen is látható.