Felfújható szállodák épülhetnek a Holdon

Vágólapra másolva!
Nemcsak a Föld körül, hanem a Holdon is létesülhetnek majd szállodák. Az űrturizmus előretörésével idővel kísérőnkön is lehetne kempingezni - méghozzá egy új ötlet alapján talán felfújható épületekben.
Vágólapra másolva!

A Bigelow Aerospace cég tervei közt felfújható űrhotelek készítése és fenntartása szerepel a Föld körüli pályán. A tervezett űreszközök két prototípusa, a Genesis-1 és -2 már bolygónk körüli pályára állt, a cél a technológia tesztelése. Az ötletek sora azonban nem ér véget 300-500 kilométer magasan, hanem egészen a Holdig ér: kísérőnk felszínén is szeretnének állomásokat létrehozni.

A tervezett űrbeli modulok nagy előnye a rendkívül könnyű szerkezet és a kis méret: csak a világűrben fúvódnak fel, egészen addig összecsukva utaznak. Speciális anyaguk erős szerkezetet biztosít, és megfelelő összetétel, valamint körültekintő tervezés esetén a sugárvédelem is megoldható bennük - állítja a cég.

A kísérletek alapján a felfújható modulok el tudják látni ugyanazokat a funkciókat, mint a hagyományos űrállomások - igaz, sok szempontból különböznek is azoktól. A korábbi két Genesis modul sikere alapján jelenleg a három fő befogadására képes Sundancer és a hatszemélyes BA-330 jelű egységeket tervezik, utóbbi belső térfogata 330 köbméter lenne (összehasonlításként: a Szojuz-űrhajók visszatérő kabinjának térfogata közel 5 köbméter, és a Nemzetközi Űrállomásé sem sokkal nagyobb 300 köbméternél).

A cég legutóbb a Hold felszínére szállítandó modulok terveit mutatta be. Ezek költsége nem lenne nagyobb a Föld körülieknél, és ha az űrturizmus idővel eléri kísérőnket, akkor fizető lakókkal is számolnának. A korábbi Genesis kabinokhoz hasonló szerkezetek a Holdon is megállják a helyüket. Az összeállításuk itt, a Föld körüli pályán is történhet, kis tömegük révén ugyanis olcsó a szállításuk - de akár a Holdon is felfújhatók.

A jelenleg tervezés alatt lévő BA-330 jelű egységből többet Föld körüli pályán összekapcsolva egy nagy belső térfogatú űrállomás nyerhető, amely eljuttatható a Föld-Hold rendszerben lévő úgynevezett Lagrange-féle librációs pontokig. Az ott lévő űrállomás akár egy későbbi emberes marsutazás kiindulópontja is lehet.

Forrás: Bigelow Aerospace

Több összekapcsolt modul, amelyekkel a Föld körüli pályánál távolabb lévő űrállomás is létesíthető (Bigelow Earospace)

A terv a Barack Obama amerikai elnök által a NASA számára kitűzött új irányvonalhoz is kapcsolódhat, mivel Obama nagyobb szerepet szán a magánszektornak és a Bigelow-hoz hasonló cégeknek. Ugyanakkor az emberes visszatérés a Hold felszínére nem szerepel a célok között, ám ha a felfújható modulok sikeresek lesznek, talán változhat a helyez. Mindez azonban ma még csak álom, a felfújható modulok jelenleg még csak fejlesztési állapotban vannak.

Forrás: Bigelow

Három modulból álló holdfelszíni egység (Bigelow Aerospace)