Csak bizonyos esetekben okoz asztmát a házipor

Vágólapra másolva!
Az otthonokból vett porminták elemzése alapján úgy tűnik, hogy a gyermekkori asztma kialakulása elsősorban a házipor baktériumainak fajösszetételétől függ.
Vágólapra másolva!

Régóta feltételezik, hogy ha az otthon összegyűlt porban csak alacsony számú baktériumfaj van jelen, az a megfelelő immunológiai védettség későbbi hiánya miatt asztmássá teheti a gyermekeket (ez az úgynevezett higiénia-hipotézis). Ha viszont a por bakteriális fajközössége változatos, az éppen az ellenkező irányba hathat, vagyis akadályozza az asztmás és allergiás tünetek megjelenését. Egy új kutatás most a háziporban található baktériumok fajösszetételét is számításba vette: az asztma kialakulása eszerint nemcsak a porban előforduló baktériumfajok számával, hanem azok típusaival függ össze.

Az Arizona Egyetem munkatársai azt vizsgálták, hogy a háziállatok - kutyák, macskák - jelenléte mekkora mértékben befolyásolja a házipor baktériumainak fajösszetételét. Azt is megnézték, hogy számít-e, ha a gyermek otthon, a bölcsődében vagy az óvodában tölti a hétköznapokat. Kiderült, hogy a porminták bakteriális fajösszetétele jelentős eltéréseket mutat attól függően, hogy van-e otthon háziállat, emellett értékelhető különbségek mutatkoztak az otthoni vagy nem otthoni nevelés függvényében is. Az eltérő bakteriális fajösszetételt ezen kívül a vizsgált gyermekek asztmás megbetegedéseivel is sikerült összefüggésbe hozni - olvasható az EurekAlert beszámolójában.

A gyermekkori asztma kialakulásának kockázatát eszerint inkább az határozza meg, hogy bizonyos baktériumfajok jelen vannak-e, vagy éppen hiányoznak a lakásban összegyűlt porból. A problémát az jelenti, hogy a házipor baktériumainak faji összetételét eddig csak kevéssé vizsgálták, így nem ismert az sem, hogy pontosan mely fajok lehetnek jelen. Egyelőre csak annyi biztos, hogy a lakásban összegyűlő por baktériumösszetétele igen változatos lehet.

"Tanulmányunkból két dolog derült ki. A háziállatok és a gyermekek otthoni nevelése hatással van a házipor baktériumösszetételére. Egyes baktériumfajok emellett látványos összefüggést mutattak a gyermekkori asztma kialakulásával, ezeknek a fajoknak tehát fontos és eddig nem ismert szerepe lehet a betegség kialakulásában" - írják az Applied and Environmental Microbiology című folyóiratban megjelent új tanulmány szerzői.

Az új kutatás arra sajnos nem adott választ, hogy a háziállatok tartása előnyös-e a gyermekkori asztma megelőzése szempontjából. Egy korábbi, neves orvosi folyóiratban (JAMA) megjelent cikk szerint azoknál a gyermekeknél, akik kutya vagy macska mellett nőnek fel, jelentősen, esetenként felére csökken a későbbi allergia kialakulásának kockázata. Egy másik, a Journal of Allergy and Clinical Immunology című szaklapban megjelent tanulmány szerzői pedig arra a következtetésre jutottak, hogy a macskatartás védhet a gyermekkori asztmával szemben, ám ez önmagában biztosan nem alkalmas az asztma megelőzésére.

"A macskákkal való korai érintkezés és az asztma tünetei között igen bonyolultak az összefüggések. A macskák korai életkorban történő jelenléte talán elősegíthetné az asztma előfordulásának visszaszorítását, ami különösen azokban a városokban bírna nagy jelentősséggel, ahol rendkívül magas a betegség előfordulási gyakorisága" - mondta korábban Rachel Miller, az utóbbi kutatás vezető szerzője.