Világelső mutatvány: átszállt egy ember repülés közben

Vágólapra másolva!
Egy 47 éves ejtőernyős soha nem látott kaszkadőrmutatványt hajtott végre: 2100 méteres magasságban, óránkénti 130 kilométeres sebességnél átszállt az őt szállító repülőgépről egy másikra, felállt annak szárnyán, majd ejtőernyővel leugrott. A nem mindennapi teljesítményről most közöltek képeket.
Vágólapra másolva!

Paul Steiner, egy 47 éves ejtőernyős - aki a Red Bull Skydive Team tagja - a Blanix csapattal együtt eddig soha nem látott kaszkadőrmutatványt hajtott végre április 8-án. A salzburgi sportoló 2100 méteres magasságban, 130 km/h-s sebességnél átszállt az őt szállító repülőgépről egy másikra, felállt annak szárnyán és megfogta a felette szálló gépet, ezzel összekötve őket. Majd elegánsan elrugaszkodott és Stájerországban landolt. A repülésről most közöltek képeket a csapat honlapján.

Steiner fáradtan, de boldogan landolt a niederöblarni repülőtéren. "Fantasztikus mutatványt hajtottunk végre, amire eddig még senki nem vállalkozott. Egy teljes évig készültünk rá, számtalanszor elpróbálva, lépésről lépésre gyakorolva, hogy minimálisra csökkentsük az esetleges hibaforrásokat. A sok munka végül megérte" - mondta Steiner. A két pilóta - Kurt Tippl és Ewald Roithner - szerint tökéletes pontossággal hajtották végre a feladatot, pedig a repülési viszonyok megnehezítették a dolgukat, hiszen nagy volt a turbulencia

Steiner 2100 méteres magasságban először kinyitotta gépe pilótafülkéjének tetejét, majd kimászott a szárnyra. Ebben a helyzetben lógva hatalmas erőfeszítésébe került, hogy csaknem egy percen át ellenálljon az erős ellenszélnek, amíg át nem tudott szállni az őt hátulról megközelítő másik repülőgép szárnyára - ez volt az a kritikus pillanat, amikor egyik pilóta sem hibázhatott. Ezután kiegyenesedve megérintette a felette repülő másik gépet, testével összekötve azokat.

Forrás: blanix.com

Az átszállást követően az ejtőernyős a vitorlázó gép törzsén állt, mialatt a másik Blanik L-13-as úgynevezett tükörkép formációban, azaz háton repülve felé közelített. A két pilóta lassan, méterről-méterre közelítette egymáshoz a gépeket, miközben Steiner rádión irányította őket, hiszen ő már mindkettőjük látószögéből kikerült. A szokatlan hármas néhány másodpercig ebben a bravúros pozícióban maradt, majd szétváltak és Steiner ejtőernyős ugrással indult a föld felé.

Forrás: blanix.com

A Red Bull Sky Dive Team 2008 júniusában alakult az osztrák légierő Red Bull Salzburg nevű ejtőernyős csapatának tagjaiból. A csapatot öt profi ejtőernyős (David Hasenschwandtner, Paul Steiner, Michael Löberbauer, Marco Waltenspiel és Georg Lettner), valamint Hans Huemer csapatkoordinátor alkotja. Főként bemutató ugrásokat (wingsuit, basejump, formációs ugrások, stb.), tandemugrásokat és a mostani "Akte (Blani)X" projekthez hasonló speciális mutatványokat hajtanak végre.

A LET Blanik L 13 repülőgépeket 1956 és 1978 között gyártották az egykori Csehszlovákiában. Körülbelül 2700 darab készült, amelyeket eredetileg katonai célokra terveztek. A Blanik kétüléses vitorlázó gép, amelynek szárnyfesztávja 16,2 m és hasznos hossza 8,4 m. Alapsúlya 292 kg, legnagyobb sebessége pedig 252 km/óra. Annak ellenére, hogy viszonylag régi gépről van szó, ma is használják. Ideális felépítésének és kiváló névleges teljesítményének köszönhetően rendkívül alkalmas a műrepülésre.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=DE4QXWpNCVsL1bic