Több mobiltelefon van Indiában, mint WC

Vágólapra másolva!
Az ENSZ felmérései alapján Indiában az embereknek csak egyharmada jut hozzá normális WC-hez, ami komoly közegészségügyi problémákat okoz. A több mint egymilliárd lakosú, fejlődő gazdaságú országban ehhez képest minden második emberre jut egy mobiltelefon.
Vágólapra másolva!

Világszerte 1,1 milliárd ember kényszerül arra, hogy illemhely hiányában szabad ég alatt végezze el dolgát, aminek nagyon nagy szerepe van a vizek szennyezésében, illetve a vizekkel terjedő fertőző betegségek elszaporodásában. Becslések szerint az elmúlt 3 évben csaknem 4,5 millió, öt év alatti gyermek halt meg az így terjedő, jellemzően hasmenéses betegségekben.

Az ENSZ Egyetem (United Nations University) kutatóinak felmérése szerint Indiában sokal több mobiltelefon kapcsolódik a telefonhálózathoz, mint ahányan mindennapi szinten hozzáférnek a mellékhelyiségekhez. Annak ellenére, hogy országban durván csak 366 millió embernek van lehetősége megfelelő WC-t használni, körülbelül 545 millió mobilkészülék van forgalomban. A telefonok terjedése lényegesen gyorsabb ütemben történik, mint az illemhelyek kiépítése, az ezredforduló környékén például 100 lakosra még csak 0,35 készülék jutott. 2015-re számuk várhatóan eléri az egymilliárdot.

India, a világ második legnépesebb országa

India lakosainak száma 1,1 milliárd fő, és nagyon sokan élnek az utcákon és nyomornegyedekben. Számukra megszokott, hogy nincs mindenkinek WC-je, és a szabad ég alatt végzik dolgukat, a nyomornegyedeken áthaladó vasúti sínek töltéseit az ott élők direkt erre a célra használják, de szintén hétköznapi az utcán elfordulva vizelő férfiak látványa. Turistaként az országban járva ezek mellett szokatlan lehet még a WC-papír hiánya is, amelyet a helyiek nem használnak, helyette egy kancsó vizet visznek magukkal, s dolguk végeztével azzal tisztálkodnak.

Forrás: UNICEF/Giacomo Pirozzi

Általánosságban elmondható, hogy az országba utazóknak fokozottan figyelniük kell a higiéniára, a nagymértékű fertőzésveszély miatt nem javasolt például a nyers zöldségek, gyümölcsök fogyasztása, és csak palackozott ivóvizet szabad inni, sőt azzal tanácsos fogat is mosni.

WC-hiány a világban

Az ENSZ eredetileg 2015-re a felére szerette volna csökkenteni a világszerte WC-hiánnyal küzdők számát, ám még nagyon messze vannak a kitűzött céloktól. Terveiket a közelmúltban módosították, és szeretnék, ha 2025-re már mindenkinek lenne lehetősége normális toaletthez hozzájutni. Az ENSZ tanulmány szerint jelenleg egy WC megépítése körülbelül 300 dollárba kerül (alapanyagokkal és munkaerővel együtt). Dr. Zafar Adeel, a felmérést készítő intézet vezetője szerint ugyanakkor ennek az összegnek többszöröse is megtérülne (1 elköltött dolláronként 3-34 dollár közötti haszonnal lehetne számolni) a csökkenő egészségügyi kiadások s a növekvő termelőképesség miatt, hiszen kevesebben kapnák el a különböző fertőzéseket.

Toalett higiénia

A világ egészségügyi és köztisztasági szakértői évente összegyűlnek a Toalett Világkonferencián, hogy megvitassák, miként lehetne felszámolni a szabad székelést a világban, és hogyan lehetne minél inkább tudatosítani a mellékhelyiségekben alkalmazandó higiénés szabályokat. Az illemhely használatához hozzátartozik annak rendszeres fertőtlenítése is, a WC-ben lévő mikroorganizmusok ugyanis komoly fertőzésveszélyt jelentenek, akár belélegezve is. A megfelelően tisztán tartott toalett padlója mosható mozaiklap, a falak legalább 1,5-2 méteres magasságig csempézettek, a mosható felület felett pedig legalább kétévente van festés vagy meszelés. A WC-ben - különösen a nemi szervek fertőződésének megelőzése érdekében - elemi fontosságú a gombák elleni védelem is, ezért ügyeljünk arra, hogy a használt fertőtlenítőszer gombaölő hatással is rendelkezzen. A használathoz természetesen hozzátartozik az azt követő kézmosás is. A WC használatnak még világnapja is van november 19-én, a World Toilet Organization szervezet alapításának napján.

* * *

Rovatunk mostantól Facebookon és Twitteren keresztül is elérhető, ahol extra tartalmakat is kínálunk.