Fontos emberféle felfedezését jelentik be csütörtökön

Vágólapra másolva!
Az elmúlt napokban több beszámoló is megjelent arról, hogy április 8-án az emberfélék egy új faját mutatják be Dél-Afrikában.
Vágólapra másolva!

Az előzetesen kiszivárgott információk alapján egy fontos leletről van szó, amely a Homo nemhez vezető út egyik utolsó állomása lehet. Számos helyen persze máris a szokásos frázisokat olvashatjuk, főleg a hiányzó láncszem (missing link) gyakori (erről részletesebben ezen az angol nyelvű blogon írnak).

A részletes beszámoló a Science-ben jelenik meg. A lap szerkesztői felhívják a figyelmet arra, hogy az előzetesen kiszivárgott hírek olyan túlzó kifejezései, mint a "hiányzó láncszem" vagy "a lelet újraírja mindazt, amit az emberi evolúcióról tudunk" nem használnak a tudomány ügyének, mert túlzott várakozásokat ébresztenek a nagyközönségben. A Science arra kéri a tudományos újságírókat és szerkesztőket, hogy pontosan számoljanak majd be az eredményről.

Mi is ezt tesszük majd, miután publikussá válnak a Science cikkei. Április 8-án, magyar idő szerint 16 órakor kezdődik az a sajtótájékoztató a dél-afrikai Johannesburg melletti Maropengben, ahol bemutatják a világnak a leletet. Az eseményről élő internetes közvetítés lesz, amelyre a Witwatersrand Egyetem honlapján keresztül lehet majd belépni a sajtó munkatársainak (http://www.wits.ac.za).