Vezetés és mobilozás: meglepően rossz kísérleti eredmény

Vágólapra másolva!
Nagyon sokan képzelik magukról, hogy nem okoz gondot számukra, ha megosztják a figyelmüket két, esetleg több feladat között. Amerikai pszichológusok kísérlettel bizonyították, hogy rendkívül kevés ember képes azonos hatásfokkal egyszerre több feladatot végrehajtani.
Vágólapra másolva!

Jason Watson és David Strayer, a Utahi Egyetem pszichológusai 200, 18-43 év közötti önkéntessel végezték el a következő kísérletet. Az alanyokat vezetésszimulátorba ültették. Miután megtanulták a szimulátoros vezetést, a kutatók azt a feladatot adták nekik, hogy szorosan, de szabályosan kövessék a képernyőn előttük haladó, időnként váratlanul fékező járművet.

A kutatók mindegyik önkéntes esetében mérték, mennyi idő szükséges a fék megnyomásához, amikor a célautó lassított. Följegyezték a célautótól tartott távolságot is az egész út folyamán. A következő lépésben a kísérleti alanyoknak öt szót olvastak föl vezetés közben fülhallgatós mobiltelefonon át, s a szavakat később vissza kellett idézniük. A szavak közé egyszerű matematikai feladatokat is beszúrtak, amelyek igaz vagy hamis voltát rögtön el kellett dönteniük az alanyoknak.

Kiderült, hogy a 200 önkéntesből csupán ötnek nem romlott a teljesítménye az összetett feladatok megoldásakor. Ezek jól vezettek, időben megnyomták a féket és biztonságos távolságot tartottak a követett autó mögött. Ezenkívül kiemelkedtek a matematikai feladatok megoldásában és jól emlékeztek a szavakra is.

A többiek teljesítménye ezzel szemben jelentősen romlott, amikor több feladatra kellett koncentrálniuk. A szükségesnél átlagosan 20 százalékkal hosszabb idő múlva fékeztek, és fokozatosan lemaradtak a célautó mögött. A szófelidézés 11 százalékkal, a matematikai feladatok megoldási pontossága 3 százalékkal csökkent.

A kutatók most azt akarják kideríteni, vajon az összetett feladatokban kiemelkedően teljesítők ugyanúgy hajtják végre a jól begyakorolt feladatokat, mint a többiek, csak sokkal hatékonyabban, vagy más módokon használják a mentális erőforrásokat. Ehhez azt tervezik, hogy összehasonlítják az agyi aktivitás különféle jellemzőit a két csoportba tartozó embereknél.

* * *

Rovatunk mostantól a Facebookon és a Twitteren keresztül is elérhető, ahol extra tartalmakat is kínálunk