Megtalálták a Magyarország feletti tűzgömb lehullott darabjait

Vágólapra másolva!
A Magyarországon készült felvételek alapján cseh és szlovák csillagászok megtalálták a február 28-án felrobbant meteor darabjait.
Vágólapra másolva!

Jelenleg is zajlik Pozsonyban a február 28-i, nagy visszhangot kiváltó tűzgömb földre hullott maradványainak megtalálását bejelentő nemzetközi sajtótájékoztató - írja a Magyar Csillagászati Egyesület hirek.csillagaszat.hu internetes oldala. Egy hónappal ezelőtt nagy érdeklődést váltott ki a hazánk fölött látott, nappali fényességet okozó meteor. A jelenség iránya és a hangrobbanásról érkező beszámolók alapján már akkor világossá vált, hogy az esetleg földet érő meteoritokat Szlovákiában, valahol Kassa környékén kell keresni. A megtalált darabokat bemutató videófilm a szlovák Új Szó április 1-i számában tekinthető meg.

Timár Gábor, az ELTE Geofizikai és Űrtudományi Tanszékének vezetője az [origo]-nak már március 3-án elmondta: szlovák és magyar szeizmológiai (földrengéseket érzékelő) állomások adatai, illetve az MTA Szeizmológiai Intézetének gyorselemzése szerint a vasárnap esti tűzgömb egy-egy darabja földet érhetett.

A beszámolók szubjektivitása és a kevés közvetlen megfigyelés miatt azonban első pillanatban nagyon nehéznek tűnt a helyszín pontos meghatározása. Mi is elindultunk megkeresni, és sok egymásnak ellentmondó beszámolót hallottunk. Az itthon készült és napvilágot látott két közvetlen felvétel (Telkiből és Örkényből) alapján azonban a Cseh Tudományos Akadémia munkatársai, Jiri Borovicka és Pavel Spurný be tudott határolni egy 3x6 km-es területet Kassa közelében, ahová leérhettek a robbanás után megmaradt törmelékek.

A rétekkel és erdőségekkel tagolt dombvidéken március 20-án indult meg a meteoritok keresése. Cseh és szlovák csillagászok, illetve egyetemisták mellett magyar amatőrcsillagászok is kezdték átfésülni a könnyen megközelíthető réteket, ahol a télen elszáradt és ledőlt fű esélyt kínált a jellemzően fekete színű meteoritok megtalálására. Csatárláncban, egymástól 2 méterre haladva, méterről méterre vizsgálták át a mezőt, amely ideális helynek bizonyult a kutatásra.

Forrás: MCSE

Szlovák és magyar meteoritvadászok (MCSE)

Már az első napon sikerült két meteoritot is fellelni egymás közelében. Szennyezésektől mentes, tiszta, fekete felszínük és elhelyezkedésük láttán azonnal tudták a keresők, hogy meteoritot találtak. Az apró, néhány centiméteres kövek úgy ültek a fűcsomók tetején, hogy egyértelmű volt, csak felülről kerülhettek oda, a fű alatti talajról nem kerülhettek ilyen helyzetbe.

Forrás: MCSE

Az elsőként megtalált meteorit, mellette egy golflabda (fotó: Juraj Toth)

A kedvező időjárásnak köszönhetően a következő napokban is folytatódott a keresés. Volt olyan nap, hogy egy égi kő sem akadt a keresők hálójába, de két napon is több mint 20 meteorit került elő. Eddig 64 meteoritot találtak, melyek össztömege 3,9 kg, a legnagyobb darab 2,2 kg-os, a legkisebb fél grammos. A Cseh Geológiai Szolgálat előzetes vizsgálata alapján H5 típusú kondritokról, vagyis kőmeteoritokról van szó, melyek mind annak a fél-egy méter átmérőjű meteornak a maradványai, amely február 28-án lépett be légkörünkbe, ám 20-25 km magasan felrobbant és darabjaira szakadt.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=fBCSGyR9ETbyxEaT

Fazzi Daniella és Vass Gábor időképes észlelők videója (www.idokep.hu)

http://www.youtube.com/v/jn_aWxmdcAc&hl=en_US&fs=1&

Egy webkamera által rögzített képsorozat Inárcs környékéről. A film kétszer mutatja az eseményt egymás után, és rajta egy repülőgép nyoma is megfigyelhető (tehát nem az a meteor) (www.idokep.hu)

http://www.youtube.com/v/t6HFlC0U4Lo&hl=en_US&fs=1&

Egy kelet-európai videó, amely szintén jól mutatja a robbanás fényét

Az RTL Klub filmje a jelenségről itt érhető el: http://www.rtlhirek.hu/video/84397.

További információk az MCSE honlapján olvashatók.