Szinte az összes varangy eltűnt a földrengés előtt

Vágólapra másolva!
Legendák szólnak arról, hogy egyes állatok megérzik a földrengéseket, ám ezt tudományos módszerekkel eddig nem igazolták. Egy véletlennek köszönhetően most sikerült megfigyelni, miként reagálnak a varangyok a földrengésekre.
Vágólapra másolva!

A brit Open University kutatói éppen a barna varangyok (Bufo bufo) szaporodási viselkedését tanulmányozták Olaszországban, amikor egyik napról a másikra a hímek 96 százaléka eltűnt a San Ruffino-tóról. Ez 5 nappal a L'Aquilában bekövetkezett földrengés előtt történt, 74 kilométerre a földrengés epicentrumától.

Három nappal a földrengés előtt már teljesen eltűntek a párzó békák a tóról. A rengések ideje alatt bekövetkező telihold miatt az első rengés után néhány nappal a békák egy része visszatért a tóra szaporodni, de számuk töredéke volt a korábbi években tapasztaltaknak. Többségük csak 6 nappal az utolsó jelentősebb rengés után tért vissza.

Dr. Rachel Grant és kollégája különböző paraméterek vizsgálatával próbáltak rájönni, hogy minek a hatására távozhattak a békák. Eredeti vizsgálatuk részeként állandóan ellenőrizték a hőmérsékletet, a páratartalmat, a szél erősségét, a csapadékot és más környezeti tényezőket, ám a magyarázatot végül az ionoszférában bekövetkező elektromos aktivitás változása adta meg, melyet nagyon alacsony frekvenciájú (VLF, very low frequency) rádióhullámok érzékelésével regisztráltak orosz kutatók. Különös módon a békák távozása egybeesett egy nagyobb VLF kitöréssel. Korábbi vizsgálatok már megállapították, hogy a földrengéseket megelőzően levegőbe kerülő radongáz, valamint valószínűleg a gravitációs hullámok okozhatnak zavarokat az ionoszférában.

Grant elmondta, hogy szerintük a varangyok képesek érzékelni a földrengések előjeleit, mint például a felszabaduló gázokat és a rezgéseket. Ez különösen hasznos lehet a békák számára, amelyek nem tudnak olyan gyorsan elszaladni a veszély elől, és több időre van szükségük, hogy elmeneküljenek.

Mint egy korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, a 2008-as szecsuáni földrengéskor is tapasztalták a varangyok szokatlan viselkedését. A földrengés előtt 3 nappal ugyanis több ezer varangy özönlötte el Miencsu város utcáit - a lakosok nem kis döbbenetére. Ez a város azután igen nagy károkat szenvedett, a katasztrófa itt legkevesebb 2000 áldozatot követelt. Miencsu lakosai gyanították, hogy a varangyok fölbukkanása közelgő természeti csapás előjele lehet, de a helyi erdészeti hivatal tisztviselője megnyugtatta őket.