Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Párás és hideg napokon, főleg éjszaka gyakran jégvirágoknak nevezett látványos formák képződhetnek a szilárd felületeken. Ezek általában a zúzmara ismert mintázatára emlékeztetnek - de alkalmanként érdekesebb, látványosabb formákat alkotnak, főleg, ha speciális mikrofizikai viszonyok vagy a szél befolyásolják fejlődésüket.

A furcsa alakzatok között említhető a hajszálvékony, enyhén hajladozó jégtűk sora, amelyekre az alábbi fotó mutat példát a németországi Schwarzwaldból. Egy ilyen forma akkor keletkezik, amikor egy növény vagy gomba belsejében lévő víz a kapilláris erők hatására annak felszínére jut, ahol azonnal meg is fagy.

Ritkán előfordul, hogy a frissen megfagyott jég nyomába újabb víz préselődik az általában elhalt, rothadó növény belsejéből, amely további jégalapanyagaként szolgál. Speciális viszonyok között akár úgy nőhetnek a jégszálak, mint a haj, csak nagyobb sebességgel - és kialakítják az alábbiakban látható, egy érdekes földtudományi oldalon a napokban bemutatott formát.

Forrás: Helga Schöps; Jim Foster

Hajszál alakú jégtűk. A kép nagyméretű változatának letöltése (Helga Schöps; Jim Foster - NASA's Earth Science Division)