Hol tart Magyarországon a modern rákgyógyszerek alkalmazása?

Vágólapra másolva!
A farmakodiagnosztika viszonylag új tudományterület, amely egyes esetekben már ma is képes megjósolni, hogy egy gyógyszeres kezelési módszer kinél bizonyul majd hatékonynak. Hazánkban többek között az onkológiában alkalmazzák ezeket a vizsgálatokat, amelyek segítenek elkerülni, hogy hatástalan, vagy többféle hatóanyag esetén kevésbé eredményes szert kapjon a beteg.
Vágólapra másolva!

A daganatok gyógyszeres kezelésére ma már többféle, célzottan ható szer áll az onkológusok rendelkezésre. Ez igaz a legelterjedtebb daganatok, vagyis a tüdőrák, a vastag- és a végbélrák, illetve az emlőrák egyes típusainál, de nem minden esetben. A célzott terápiák sikeressége ugyanis nagy mértékben változhat az adott betegtől függően.

Előfordulhat, hogy valakinél többféle gyógyszer is hatékony lehet: ilyenkor az a feladat, hogy kiválasszák azt a hatóanyagot, amely az adott betegnél a legmegfelelőbb. Lehetséges továbbá az is, hogy a rendelkezésre álló szer egyáltalán nem hat: ilyenkor az a cél, hogy ez a páciens ne kapja meg ezt a hatóanyagot.

Ezek a követelmények ma még nem minden esetben teljesíthetőek. Az onkológusok - a betegek egy részénél - jelenleg még olyan sorrendben próbálják ki a kezelési lehetőségeket, amellyel a hazai és a nemzetközi tapasztalatok szerint is a legnagyobb eséllyel érhető el eredmény.

Az onkológiai farmakodiagnosztika éppen a fenti problémára nyújt megoldást, részben már ma is. Ez a tudományterület a gyógyszertan egy speciális területének is tekinthető, és hazánkban még annyira új, hogy egységesen használt neve sincsen. Talán a "gyógyszercélpont-diagnosztika" kifejezés adja vissza a leginkább, hogy mire valók a farmakodiagnosztikai vizsgálatok: a rendelkezésre álló szerek közül kiválasztani azt, ami az adott betegnél a leghatékonyabb, és elkerülni azoknak az anyagoknak az alkalmazását, amelyek egészen biztosan hatástalanok maradnak egy páciensnél - írja a Daganatok.hu. A daganatos beteget tájékoztató portál a hazai helyzetről is részletes elemzést nyújt: a cikkből kiderül, hogy Magyarországon hol és milyen ráktípusok esetében végeznek hasonló vizsgálatokat.

A Daganatok.hu részletes, a magyar nyelvű egészségügyi ismeretterjesztésben legalaposabb, hiánypótló anyaga itt olvasható teljes terjedelmében.