A legjobb felbontású kézből készült fénykép a világűrből

Houston belvárosa a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről fotózva
Vágólapra másolva!
Súlytalanságban nehéz fotózni, mert az űrállomás gyorsan halad, a Föld pedig elfordul az ember alatt. Kitámasztott testhelyzet és a célpont követése szükséges a részletes képekhez - így született meg az eddigi legnagyobb felbontású, kézből készült felvétel a világűrből.
Vágólapra másolva!

Autó méretű részletek is látszanak azon a fényképen, amelyet október 5-én rögzítettek a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetéről. Míg a speciálisan a földfelszín megörökítésére készült nagyfelbontású, többnyire műholdak fedélzetén elhelyezett kamerák fotói ennél is részletesebbek, ez az eddigi legjobb felbontású kép, amelyet egy kézben tartott kamerával rögzítettek az űrállomásról.

Forrás: NASA
Houston belvárosa a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről fotózva. A kép nagyméretű változatának letöltése (NASA)

A felvételen Houston belvárosa látható, középen a Reliant Stadium és Reliant Astrodome épületekkel, amelyeket főleg sportrendezvények céljából használnak. Balra lent a sötétzöld árnyalat egy erdős területet mutat, míg lent középen egy kopár mezőt lehet azonosítani.

Az ilyen nagyfelbontású kép készítéséhez fókusznyújtás szükséges, valamint a kamera kézi mozgatásánál kompenzálni kell, mert az ISS nagy haladási sebessége miatt a Föld láthatóan elfordul a megfigyelő alatt. Súlytalanságban azonban ez sem egyszerű - az űrhajósnak egyszerre több ponton meg kell támasztania magát, hogy pontosan mozgassa a kamerát. Részben ez az oka, hogy korábban főleg kisebb felbontású fotók készültek bolygónkról, amelyeknél nem kellett mozgatni a gépet, így azok lebegő testhelyzetből is könnyedén elkészíthetőek voltak.

Ajánlat: