A WHO nem aggódik a biszfenol-A miatt

Vágólapra másolva!
Az elterjedten alkalmazott műanyagadalék, a biszfenol-A (BPA) túlnyomórészt kiürül a vizelettel, és nem halmozódik fel a szervezetben - hozta nyilvánosságra állásfoglalását szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO).
Vágólapra másolva!

A kanadai, amerikai és európai szakértőkből álló 30 fős bizottság ottawai találkozóján áttekintette a legutóbbi tanulmányokat, melyek a vegyület emberi egészségre gyakorolt hatására vonatkoznak. A szakemberek megállapítása szerint a BPA vizeletben mért mennyisége megegyezett a vegyületből a szervezetbe bevitt mennyiséggel.

A kémiai anyag szintje "igen alacsony volt, jelezve, hogy a BPA nem halmozódik fel a testben, és gyorsan kiürül a vizelettel" - közölte a WHO. A szakértői bizottság ezzel együtt arra a megállapításra jutott, hogy bár a legutóbbi kísérleti és epidemiológiai tanulmányok összefüggést találtak az alacsony BPA-szintek és egyes káros egészségügyi hatások között, ezen összefüggések igazolhatóságáig korai lenne a közegészségügyi intézkedések kezdeményezése.

Kanada volt az első ország, amelyik 2008 októberében megtiltotta a BPA használatát cumisüvegekben, miután tanulmányok azt jelezték, hogy a polikarbonátokban használt műanyagadalék károsíthatja a csecsemők és a kisgyerekek idegrendszerét, emellett ártalmas lehet a fejlődésükre. Idén októberben Kanada - szintén a világon elsőként - mérgezőnek nyilvánította a biszfenol-A-t, mint a környezetre és az emberi egészségre is mérgező hatású vegyületet.

A döntés alig két héttel azután történt, hogy szeptember végén az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság, az EFSA kinyilvánította álláspontját, mely szerint a BPA kis dózisban nem jelent veszélyt az egészségre. Ausztrália, valamint az Egyesült Államok néhány állama azonban már korábban korlátozta a vegyület használatát. Európában elsőként Dánia tiltotta be idén márciusban a BPA alkalmazását cumisüvegekben, majd júniusban a francia törvényhozók is így döntöttek.

A biszfenol-A megtalálható a műanyagpalackokban, a dobozos italok és konzervek belső burkolatában, a hőnyomtatott papírokban, valamint a fogtömésekben is. Az elmúlt évtizedben 130-nál több tanulmány talált kapcsolatot a műanyagokból kioldódó BPA akár alacsony szintje és néhány súlyos egészségügyi probléma között. A vegyületet többek között az emlőrák kialakulásával, az elhízással, valamint a korai nemi éréssel hozták összefüggésbe.

Becslések szerint 2006-ban a biszfenol-A éves világtermelése 4 millió tonna volt.

A biszfenol-A-val kapcsolatos legújabb fejleményekről korábbi anyagainkban olvashatnak bővebben:

Mostantól jobban kell figyelnünk, miből iszunk

Bizonyíték a műanyagpalackok spermapusztító hatására

Bőrön át felszívódó anyag miatt óvnak a pénztári papírtól