Űrfelvétel a beomlott chilei bánya környékéről

Vágólapra másolva!
A világűrből is megörökítették a chilei bányaszerencsétlenség helyszínét, ahol a munkások az Atacama-sivatag kopár felszíne alatt rekedtek a mélyben.
Vágólapra másolva!

Idén nyáron 700 méterrel a felszín alatt rekedt 33 chilei bányász egy baleset eredményeként. Az alábbi képet a NASA Earth Observing-1 (EO-1) jelű műholdja készítette 2010. szeptember 16-án. A képen jól megfigyelhető az Atacama-sivatag növényzettől mentes, száraz területe, ahol a középen lévő szürkés mintázat mutatja a bánya felszíni létesítményeit. Jól láthatók a bányához vezető utak is.

Forrás: NASA
A bánya felszíni létesítményei szürkés színnel jelennek meg az Atacama-sivatagban. A kép nagyméretű változatának letöltése (NASA)

Szeptember utolsó hetében megérkezett a mentőkapszula a bányához. Az 50 centiméter átmérőjű alkalmatosságban egyesével fogják felhúzni az embereket, várhatóan november elején.

A rendkívüli helyzetben a NASA szakértőinek véleményét is kikérték. Mivel a szűk környezetbe szorult munkások helyzete emlékeztet az űrrepülések során az űrhajósok bezártságára, illetve az ekkor megoldandó pszichológiai és élettani nehézségekre, amerikai űrrepülési szakemberek is közreműködnek a bányászok helyzetének javításában.

Forrás: AFP
A bánya bejáratánál

Forrás: AFP