Mágneses lebegés és trükkös biciklik a Kutatók Éjszakáján

Vágólapra másolva!
A Budapesti Műszaki Egyetemen mágneses lebegtetéssel és hőkamerával ismerkedhettek a látogatók, míg a Millenáris Parkban hangszersimogató és trükkös biciklik várták az érdeklődőket az ötödik Kutatók Éjszakáján. A rendezvény célja az volt, hogy vonzóvá tegye a fiatalok számára a kutatói pályát, és bebizonyítsa, hogy a tudomány érdekes.
Vágólapra másolva!

Kora este még csak kevesen lézengtek a Budapesti Műszaki Egyetem udvarain, ám a nagy favoritnak számító szélcsatornában már ekkor is nagy tömeg fogadta az oda érkezőket, az atomreaktorról nem is beszélve, ahova csak előzetes jelentkezést követően lehetett bejutni. (Ennek látogatására azonban előjegyzést követően bármely munkanapon van lehetőség.) Később azonban felpezsdült az élet, és rengetegen bolyongtak az épületek között a különböző bemutatók helyszínei után kutatva

A Millenáris Parkban a Csodák Palotájára voltak a legtöbben kíváncsiak, hosszú sor kígyózott a bejárata előtt. A gyerekek körében nagy népszerűségnek örvendett a Diák és Ifjúsági Újságírók Egyesülete által felállított green-box stúdió, ahova bárki beállhatott kipróbálni, milyen egy időjárás-jelentés. A Telekom Galériában a Kitchen Budapest egyik installációjában ősi jávai bábfigurákat irányíthattak a látogatók saját mozdulataikkal, míg a Szem-Pont Akció keretében mindenki beülhetett egy kis fényterápiás vetítésre. Nagyon sokan álltak sorba az udvaron kihelyezett távcsöveknél is, az eget kémlelőknek különösen szerencséjük volt a tiszta éggel, a teliholddal és a héten rekordközelségben lévő Jupiterrel.

Idén már ötödik alkalommal rendezték meg a Kutatók Éjszakáját. A rendezvény 24 város 43 intézményében zajlott párhuzamosan, és a több mint 800 programon közel ezer kutató bizonyította be a nagyközönségnek, hogy a tudomány érdekes.