Magyarországon még nincs az új szuperbaktériumokból

Vágólapra másolva!
Az NMD-1 rezisztenciagén hazai felbukkanása ez idáig nem ismert - mondta Melles Márta, az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) főigazgató főorvosa, akit abból az alkalomból kérdezett meg az MTI, hogy Japánban is kimutattak az antibiotikumoknak kiterjedten ellenálló, új típusú rezisztenciagént tartalmazó szuperbaktériumot.
Vágólapra másolva!

A főigazgató ismertetése szerint Magyarországon 2001 óta működik az Országos Epidemiológiai Központban a nemzeti bakteriológiai megfigyelő (NBS) rendszer, amely nyomon követi a klinikailag jelentős kórokozókat és a baktériumok antibiotikumokkal szembeni ellenálló képességét. Az egészségügyi intézmények a kiterjedten rezisztens baktériumtörzseket eddig is továbbküldték az OEK Bakteriológiai Referencia Laboratóriumába megerősítésre, illetve molekuláris biológiai vizsgálatokra. Az NDM-1 jelenlétét molekuláris biológiai módszerekkel lehet kimutatni. Mint Melles Márta kiemelte, az említett laboratóriumban rendelkezésre áll az NDM-1 rezisztencia gén kimutatásához szükséges technikai felszerelés.

Az NDM-1 gén előfordulását jelezték eddig Nagy-Britanniában, Indiában, Pakisztánban, Bangladesben, Ausztráliában, az Egyesült Államokban, Kanadában, Németországban, Hollandiában és Belgiumban - olvasható az európai járványügyi központ, az ECDC honlapján (http://www.ecdc.europa.eu/).

Részletes összeállításunkat a témáról itt olvashatja.