Hatástalan egy új vizsgálat szerint a fenyőkéreg a szívre

Vágólapra másolva!
Egy új vizsgálat most a fenyőkéreg-kivonatról állapította meg, hogy hatástalan a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.
Vágólapra másolva!

Korábbi eredmények szerint az erdeifenyő (Pinus silvestris) kérgében számos olyan értékes anyag (antioxidáns van), amely csökkenti egyes betegségek kialakulásának kockázatát, például jótékony hatással van az erekre. Ennek ellenőrzéseként Rebecca L. Drieling, a Stanford Orvosi Egyetem kutatója munkatársaival a lehető legalaposabb (randomizált, placebokontrollált, kettős vak) klinikai vizsgálatot végezte annak kiderítésére, mennyire hatékony a több - Magyarországon is kapható - készítményben használt fenyőkéreg-kivonat. A vizsgálatba 130, a szív- és érrendszeri megbetegedések szempontjából emelkedett kockázatú személyt vontak be. A kísérletben résztvevőket két, véletlenszerűen összeállított csoportra osztották (randomizált vizsgálat). Az egyik csoport tagjai napi 200 milligramm fenyőkéreg-kivonatot, a másikéi placebót kaptak 12 héten át.

A vizsgálatba bevont személyeket megkérték, hogy a kísérlet időtartama alatt ne változtassanak a testsúlyukon, ne szedjenek más gyógyszereket vagy étrendi kiegészítőket. A tanulmány elején, hat hét után, majd a végén feljegyezték a résztvevők vérnyomását és felmérték az egyéb rizikófaktorokat.

A szívbetegségre hajlamosító rizikófaktorok ugyanazok voltak a fenyőkéreg-kivonatot, illetve a placebót szedő csoportban. A tanulmány folyamán egyedül a vérnyomásérték változott elhanyagolható mértékben a két csoportnál (1 higanymilliméterrel csökkent a fenyőkéreg-kivonatot szedő és 1,9 higanymilliméterrel csökkent a placebót szedő csoportban). Az összes többi kockázati tényező, például a testtömegindex, a koleszterinszint, a májenzimszint nem változott értékelhetően egyik csoportban sem.

Az Archives of Internal Medicine című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerzői azt a következtetést vonták le, hogy a fenyőkéreg-kivonat nem hatásos a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésére. Azt viszont nem zárják ki, hogy a fenyőkéreg-kivonat más adagolásban talán képes csökkenteni a vérnyomást a stresszhormonok (adrenalin, noradrenalin) által összehúzott erek tágítása révén.