Egy gyorsteszt segíthet az indiai keselyűk megmentésében

Vágólapra másolva!
Katasztrofális mértékben hullottak el a keselyűk az indiai szubkontinensen az utóbbi tizenöt évben, három fajuk pedig szinte teljesen eltűnt: a madarakat most gyorsteszttel próbálják megmenteni.
Vágólapra másolva!

Amerikai kutatók 2004-ben fedezték fel, hogy a madarak pusztulása a diklofenák nevű gyulladáscsökkentőre vezethető vissza. Bár a szer alkalmazását már betiltották az állatgyógyászatban, a tilalom betartását eddig nem tudták ellenőrizni. Ezt a hiányosságot pótolja mostantól egy német kutatók által kifejlesztett gyorsteszt.

A diklofenákot Indiában - Európával ellentétben - szarvasmarhák kezelésére is engedélyezték az 1990-es években. Ha a keselyűk a kérődzők teteméből esznek, a szer bejut a véráramukba, és végül veseelégtelenségben pusztulnak el. A hosszúcsőrű, a bengáli és a keskenycsőrű keselyűk állománya ennek következtében az eredetinek három százalékára zsugorodott. Ezért 2006-ban betiltották a diklofenák állatgyógyászati célú alkalmazását.

A Müncheni Műszaki Egyetem kutatóinak találmánya jelenleg kísérleti stádiumban van, 2011-re azonban már bevetésre kész lehet. A gyorsteszthez először specifikus dilofenák-antitestet állítottak elő, és egy rendkívül érzékeny immunológiai tesztet fejlesztettek ki a hatóanyag meghatározására.

A színreakció segítségével a madarak megmentésére létrehozott tenyészállomások személyzete is egyszerűen ellenőrizheti a keselyűk táplálékának biztonságosságát. Még Európában is hasznát vehetik a tesztnek, hiszen a Müncheni Egyetem szerint csupán Németországban évente nyolcvan tonna diklofenákot adnak el, mely egyike a felszíni vizekben leggyakrabban kimutatható hatóanyagnak, a szennyvíztisztítók ugyanis nem képesek száz százalékosan lebontani a szert. A lebonthatóság fokozásán dolgoznak, de ahhoz is szükséges egy egyszerű és gyors teszt.

Az első, német és osztrák szennyvíztisztítókban végzett kísérletekben a találmány már bizonyította alkalmazhatóságát.