Okostelefonnal mérhető a helyi légszennyezettség

Vágólapra másolva!
Légszennyezettséget elemző programot készítettek okostelefonokra amerikai kutatók. Az alkalmazás az égről készült fénykép alapján határozza meg a levegő tisztaságát.
Vágólapra másolva!

A Dél-kaliforniai Egyetem (USC) kutatóinak Visibility nevű, okostelefonokhoz készült programja a tiszta égről készült fényképek alapján képes meghatározni a légszennyezettség mértékét a felhasználó földrajzi helyén. A napsütéses égről készült felvételeket az ég átlátszóságát becsülő, már elfogadott modellekkel vetik össze, és így határozzák meg a láthatóságot - mely szorosan függ a levegő szennyezőanyag-tartalmától, a káros aeroszolok például szürkére festhetik az amúgy kék eget.

A telefonban lévő iránytű és a készülék tartásának irányát érzékelő szenzorok 3 dimenzióban helyezik el a képet, míg a GPS-koordináták és a dátum segítségével a program képes meghatározni a Nap pontos helyzetét. A felvételt ezen információkkal társítva lehet feltölteni egy központi számítógépre, amely regisztrálja az adatokat, és azok kiértékelése után üzenetben tájékoztatja a felhasználót a légszennyezettség mértékéről.

A program remélhetőleg alkalmas lesz arra is, hogy sok új helyről gyűjtsenek be a levegő szennyezettségére vonatkozó adatokat. A klasszikus megfigyelőrendszerek ugyanis nagyon drágák, sok kaliforniai megye például egyáltalán nem rendelkezik ilyen készülékkel.

A szakemberek remélik, hogy minél többen letöltik és kipróbálják majd az alkalmazást, elősegítve ezzel a további fejlesztést. Az alkalmazás egyelőre csak androidos telefonok fut, de a kutatók dolgoznak az iPhone-ra optimalizált változaton is. A program az egyetem holnapjáról letölthető.