Badacsonyhoz hasonló hegyek fotói a Marsról

Vágólapra másolva!
Egy történelemkönyv lapjaihoz hasonlóan őrzik a régmúlt nyomait az üledékes kőzetek a Marson is. Az Arabia Terra térségében sorakozó rétegeket az erózió látványos alakzatokká formálta.
Vágólapra másolva!

A Mars kutatásában is fontos szerepet játszik az egykor lerakódott üledékek elemzése. Ilyen szempontból érdekes terület az Arabia Terra, amely a rajta előforduló kráterek nagy száma alapján a Mars egyik legidősebb vidéke lehet.

Az Arabia Terra a déli felföldek és az északi mélyföldek határán található. Felszínén talán a legérdekesebbek azok az üledékek, amelyek közel vízszintes rétegeket formálnak. Eredetük pontosan nem ismert. Sokan lerakódott vulkáni pornak tekintik őket, de a légköri porból is kiülepedhetett anyaguk. Egyelőre azt sem lehet kizárni, hogy a területet egykor borító ősi vízből váltak ki szemcséik.

Forrás: MSSS, JPL, NASA
Az Arabia Terra vidékének 3 kilométer széles területe a Mars Global Surveyor űrszonda felvételén. A kerekded alakzatok meredek hegyek, amelyek oldalán a kibukkanó vízszintes rétegek koncentrikus gyűrűket formáznak. A kép nagyméretű változatának letöltése (MSSS, JPL, NASA

A magasból koncentrikus köröket, ovális alakzatokat formáló rétegeknél minden egyes gyűrű a felszín alól kibukkanó réteg pereme. A balra fent látható nagyobb hegy lapos tetejével a Tapolcai-medencében látható tanúhegyekhez, például a Badacsonyhoz hasonlít. Valószínű, hogy a hegyek itt is szelektív erózióval jöttek létre: a keményebb kőzetek ellenálltak a terület lepusztulásának, és megvédték az alattuk fekvő rétegeket. A hegyek között sötétebb és világosabb homok alkotta dűnék is előfordulnak - főleg az utóbbiak azonosíthatók egymással párhuzamos vonalas alakzatok formájában.

Míg a fenti kép olyan területeket mutat, ahol a rétegek közel vízszintesek - és ezért mutatkoznak szabályos, koncentrikus muntázatban a kúp alakú hegyek lejtőin, - nem mindenhol ugyanez a helyzet. Az alábbi képen látható területen a nagy kőzetblokkok sok helyen kibillentek, és az eredetileg vízszintes rétegek megdőltek. Itt a "marstörténet könyvei" felborultak, és nehezebb kihámozni, melyik lap melyiket követte a lerakódás során.

Forrás: NASA
A korábbi felvételhez közeli terület képe. Itt kibillentek a réteges üledékek eredeti helyzetükből, amit torzított domborzatmodellen látuhatunk a Mars Reconnaissance Orbiter-űrszonda HiRISE felvételei alapján (NASA)

A Mars üledékes kőzetei egyrészt az ősi marsrajzi környezetek nyomait őrzik, aminek alapján az egykori éghajlatot és felszíni viszonyokat lehet rekonstruálni. Emellett akár egykori élőlények maradványait vagy nyomait is tartalmazhatják az egymásra rakódott kőzetek.