Elkészült a búza csaknem teljes genomszekvenciája

Vágólapra másolva!
Egy brit kutatócsoport közzétette a búza rendkívül összetett genetikai kódjának első, nyers bázissorrendjét: az eredmények alapján most már a búza összes génjének 95 százaléka ismert. Ez az egyik legátfogóbb eddigi genomvizsgálat, és az adatok közzététele jelentősen felgyorsíthatja majd a növénynemesítéssel foglalkozó cégek munkáját.
Vágólapra másolva!

A búza genetikai állománya (genomja) körülbelül ötször nagyobb, mint az emberé: DNS-e 17 milliárd bázispárból áll, míg a humán genom 3 milliárdból. A bázisok az örökítőanyag (a DNS, teljes nevén dezoxiribonukleinsav) alkotóelemei ("betűi").

A búza genetikai állománya - nagy méreténél fogva - komoly kihívást jelentett a kutatók számára: egyelőre nem is a végeleges DNS-bázissorrendet sikerült meghatározni, hanem csak ennek egy "nyers", durvább változatát. A végleges genomszekvencia meghatározása még további munkát igényel majd, de ez a mai számítógépes és laboratóriumi háttérrel már jóval könnyebben megoldható, mint eddig bármikor.

A munka különlegessége, hogy igen rövid idő alatt mindenki számára hozzáférhetővé tették a nyers adatokat: ez jelentős hatással lesz a jövőben arra, hogy milyen búzafajtákat tudnak majd a szakemberek előállítani. A világ élelmezési gondjainak legalább részleges megoldásában sokat segíthetnének az olyan új búzafajták, amelyek jobban tűrik a szárazságot, a rosszabb talajviszonyokat, illetve bővebb terméshozammal rendelkeznek. Ilyen fajtákat már eddig is megpróbáltak létrehozni, ez a folyamat azonban várhatóan jelentősen felgyorsul majd a közeljövőben. A kérdés többek között a globális éghajlatváltozás miatt is egyre aktuálisabbá fog válni világszerte.

A most közzétett vázlatos géntérkép a Chinese Spring elnevezésű búzaváltozat DNS-éről készült. "Az általunk összegyűjtött információ felbecsülhetetlen lesz a globális élelmiszerhiány problémájának kezelésében. Ma kell kinemesítenünk azt, amit 10 év múlva eszünk" - mondta Neil Hall, a Liverpooli Egyetem munkatársa. A búza termesztését világszerte veszélyezteti az éghajlatváltozás, miközben a Föld lakossága egyre gyarapszik. A búza különböző változatai közötti genetikai különbségek tanulmányozása lehetővé teheti, hogy később csak a legjobb tulajdonságú fajtákat nemesítsék tovább.

A búza genomjának meghatározása utolsóként készült el az alapvető gabonanövények közül. A rizs és a kukorica géntérképe már korábban is elérhetővé vált. A búzagenom adatbázisa a http://www.cerealsdb.uk.net/ internetes oldalon található meg.