Ahol árnyékot vet a Tejút - kép

Vágólapra másolva!
Közvilágítástól messzi helyeken, holdfénytől mentes éjszakákon is árnyékot vetnek a szabadban lévő tárgyak. A fénylő Tejút sávja által létrehozott halvány árnyékot nehéz észrevenni, egy látványos fotón mégis megörökítették Ausztráliából.
Vágólapra másolva!

A Tejút halvány sávját, galaxisunknak az égbolton átívelő keresztmetszetét Budapestről megpillantani is alig lehet - de bolygónk zavaró fényektől mentes területeiről lenyűgöző látványt nyújt. Egy ilyen helyszín a Port Campbell Nemzeti Park Ausztráliában.

Az alábbi felvétel itt készült, ahol a tengerparti sziklák és a víztükör mellett a Tejút látványos sávja is megfigyelhető. Csillagok egészen a látóhatárig mutatkoznak a sötét égen. A kép készítésekor a Hold fénye sem zavarta a sötétséget - ennek megfelelően a Tejút fényében árnyékot vetnek a sziklák.

A Loch Arc szurdok hatalmas sziklái alatt a vízfelületen megfigyelhető diffúz peremű sötét alakzat az árnyék, amelyet a kőtömbök a Tejút csillagainak fényében vetnek. A kép hét darab, 15 másodperc expozíciós idejű felvétel egymásra vetítésével született. A ritka jelenség, amikor a Tejút árnyékot vet, alkalmanként hazánkban is megfigyelhető - de csak fényszennyezéstől távoli helyekről, és amikor a Hold nem mutatkozik az égen.

Forrás: Alex Cherney
A Tejút sávja és alatta Ausztrália parti sziklái, amint halvány árnyékot vetnek a csillagok fényében. A kép nagyméretű változatának letöltése (Alex Cherney)

Érdemes megfigyelni továbbá, hogy galaxisunk szimmetriasíkjában sok sötét felhő takarja ki a távolabbi csillagok fényét. Ezek a sötét csillagközi molekulafelhők, amelyek belsejében sok helyen új égitestek születnek napjainkban is.