Látványos bolygóegyüttállás kezdődött, július közepéig látható

Vágólapra másolva!
Mostantól körülbelül a július közepéig egy vonal mentén, egymáshoz viszonylag közel sorakozik három bolygó az égen, látványosan kirajzolva a Naprendszer fősíkját, ahol a planéták mozognak.
Vágólapra másolva!

Az egymás mellett sorakozó bolygók közül legfeltűnőbb belső szomszédunk, a Vénusz. Ha este, napnyugta után közel egy órával derült az égbolt, nyugaton alacsonyan, fényes "csillagként" azonosíthatjuk az égen.

Tőle két-három arasznyira balra felfelé a halványabb és vöröses Mars látszik, majd ugyancsak balra felfelé közel ugyanennyit továbbhaladva a Szaturnuszt is megfigyelhetjük. Az együttálláshoz július 13. és 16. között a fokozatosan dagadó holdsarló is csatlakozik, amely a bolygók közelében fog balra haladni a napok során.

A fenti égitestek megfigyelése távcső nélkül is könnyen kivitelezhető, főleg ha a zavaró közvilágítástól távol, jó körpanorámával bíró helyről vizsgálódunk. Az egyes bolygók szép látványt mutatnak távcsőben is, amit a budapestiek például a Polaris Csillagvizsgálóból tekinthetnek meg. Az égitestek azonosításában egy egyszerű, interaktív csillagtérkép segít a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján - ezen a kívánt nap, illetve napszak is beállítható.

Hajnalban három óriásbolygó, a Jupiter, az Uránusz és a Neptunusz is feltűnik - de közülük csak a Jupiter látható szabad szemmel. Utóbbi égitestnél a jellegzetes Déli Egyenlítői Sáv elhalványult, mint arról korábban már beszámoltunk.