Drámai fotók a felmelegedésről: egy nap alatt tűnt el egy gleccser fele

Vágólapra másolva!
Egyetlen nap alatt olyan méretű jégmező tűnt el egy grönlandi gleccserről, mint egy budapesti kerület. A globális felmelegedéstől gyorsul a jégárak fogyása, olvadásukkal pedig emelkedik a Világtenger vízszintje.
Vágólapra másolva!

A NASA a Landsat, a Terra és az Aqua műholdak felvételei alapján ritka és gyors lefolyású természeti jelenséget rögzített. Sikerült megfigyelni, hogy a Grönlandon található Jakobshavn Isbrae gleccser egyetlen nap leforgása alatt 7 négyzetkilométeres területet veszített - amely egy kisebb budapesti kerület nagyságával vetekszik.

A lassan kúszó jégár Grönland nyugati partjainál található, az é.sz. 69. fokánál. A gleccser frontvonala - ahol az óceánnal találkozik - másfél kilométert húzódott vissza egyetlen nap alatt, július 6. és 7. között.

Forrás: NASA

A gleccser peremvidéke július 6-án és 7-én. A kép nagyméretű változatának letöltése (NASA). A szárazföld a kép teteje felé van. Jól látható, amint a megrepedt gleccser alsó része eltűnt (anyaga elsodródott a tengervízben, és a helyére benyomult a tenger)

Az ilyen gleccserletörések nem rendkívüli események, azonban ilyen nagy mértékű fogyás ennyire rövid idő alatt ritkának számít. Ez a gleccser az elmúlt 160 évben 43 kilométert zsugorodott, ebből az elmúlt 10 évben 10 kilométert, most pedig úgy fest, még gyorsabb ütemben fogy az anyaga. Gyors fogyása feltehetőleg a globális elmelegedéssel kapcsolatos, és a következő évtizedekben hasonló látványos "fogyatkozások" követhetik majd máshol is.

További információk a NASA honlapján találhatók.