Beültethető készülékkel mérnék a vércukorszintet

Vágólapra másolva!
Egy bőr alá ültethető vércukorszintmérőnek köszönhetően felcsillant a remény a cukorbetegek számára, hogy idővel nem kell majd napi négy tűszúrással ellenőrizniük vércukorszintjüket. A készüléket disznókon próbálták ki, a klinikai vizsgálatokat néhány hónap múlva szeretnék megkezdeni a szakemberek, derül ki a Science Translational Medicine-ben tegnap megjelent tanulmányból.
Vágólapra másolva!

A bőr alá ültethető, 1,5 centiméter vastag és 3,4 centiméter átmérőjű eszköz egy drót nélküli kapcsolaton keresztül juttatja el az adatokat egy külső érzékelőbe. Ha a sertéseken már kipróbált eszköz emberek esetében is alkalmazhatónak bizonyulna, az egyszerűbbé tenné a cukorbetegek életét, hiszen feleslegessé válna a számukra, hogy naponta többször tűvel kelljen megszúrniuk magukat.

A vér glükózkoncentrációja a tűszúrások közti időben jelentősen ingadozhat, így előnyösebb is lenne egy olyan műszer, amely képes folyamatosan figyelni a vércukorszintet. Az eszközzel még pontosabban meghatározhatnák a betegek, hogy milyen időközönként és milyen mennyiségben kell beadniuk maguknak az inzulint, így a minimálisra lehetne csökkenteni a túl alacsony glükózszint (orvosi szóval a hipoglikémia) veszélyét. Az eszköz ráadásul arra is képes lenne, hogy éjjel-nappal figyelje a vércukorszintet, ami további segítséget jelentene az életveszélyes hipoglikémia elkerülésére - írja a Nature blogja.

Az első klinikai teszteket David Gough kutatásvezető szerint akár már néhány hónap múlva meg lehetne kezdeni. A San Diegó-i Kalifornia Egyetem munkatársai két disznónál próbálták ki az eszközt: a készülék 222, illetve 520 napig volt az állatok bőre alá ültetve. A vércukorszintmérő működési elve, hogy az egyik enzimreakció során felszabaduló oxigén mennyiségét méri, és ebből következtet arra, hogy mennyi a vérben előforduló glükóz aktuális mennyisége. (Az enzimreakció során a glükóz-oxidáz lép reakcióba a glükózzal, és amennyi oxigént fogyasztott a reakció, azzal arányos a vérben éppen keringő glükóz mennyisége.)

Forrás: Science Translational Medicine

A klinikai vizsgálatokat néhány hónap múlva szeretnék megkezdeni

A Science Translational Medicine-ben megjelent publikáció szerzői szerint ugyan léteznek már rövid távra beültethető glükózmérő eszközök, ezeket azonban 3-7 naponta cserélni kell, és a szenzorokat egyelőre az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hatóság, az FDA sem sorolja a vércukorszint-mérés lehetséges módjai közé. Az 500 napos beültetési tesztidőszak a néhány napot jelentősen meghaladja, így az új készülék minőségi ugrást jelentene a most elérhető, bőr alá ültethető készülékekhez képest.