Komolyabban vesznek bennünket, ha nehéz mappával megyünk tárgyalni

Vágólapra másolva!
A tapintás valószínűleg a legkevésbé kutatott érzékünk, amelynek eddig nem túl sok jelentőséget kölcsönöztek a tudósok. Ezen most valószínűleg változtatni fog egy amerikai kutatás, amely szerint a tapintás meglepő mértékben hat érzelmeinkre és társas kapcsolatainkra.
Vágólapra másolva!

A Yale és a Harvard Egyetem valamint a Massachusettsi Műszaki Intézet (MIT) pszichológusai hatféle kísérletet ötöltek ki elgondolásaik vizsgálatára. Az egyikben a hallgatóknak kemény, illetve párnázott üléseken helyet foglalva kellett lebonyolítaniuk egy üzleti tárgyalást. A kemény ülőfelület a tárgyalás szempontjából is keménnyé tette a delikvenseket, ők sokkal kevésbé engedtek elképzeléseikből, mint puhán ülő társaik. A kutatók eredményeikkel kapcsolatban azonnal gyakorlati tanácsokkal is szolgáltak: aki keresztül szeretné vinni az akaratát a tárgyalóasztalnál, válassza a rendelkezésre álló legkeményebb széket.

Kiderült ezen kívül, hogy felvételi beszélgetések során jobban ajánlott a nehéz mappa használata. Egy másik kísérletben ugyanis a résztvevők egy képzelt interjú során csak azzal érték el a másik fél megbecsülését, ha az jócskán megérezte anyaguk súlyát a kezeiben. Kizárólag a súlyos iratok alapján vették komolyabban, és ítélték meg képzettebbnek őket.

Egy kirakós kísérlet közben is megmutatkozott, mennyire befolyásolja az érintés tudat alatt az érzéseinket. Az egyik kirakós darabjainak széle kemény és durva tapintású volt, míg a másiké sima és lekerekített. A kirakást követően a résztvevők egy elbeszélést hallgattak meg. A durva részekkel játszó delikvensek negatívabb színben írták le a történtek tartalmát, mint azok, akik előtte sima felületeket tapintottak. A kutatók még azt is tanácsolják, gondoljuk meg, hogyan rázunk valakivel kezet, és azt is, milyen puszit adunk a másiknak.