Jó állapotban van a kisbolygóról visszatért kapszula

Vágólapra másolva!
A Hayabusa-űrszonda mintagyűjtő kapszuláját Japánba szállították, és egy héten belül kinyitják. Ezt követően derülhet ki, hogy a hányatott sorsú űreszköznek sikerült-e mintát vennie az Itokawa kisbolygóból. Az első vizsgálatok alapján tökéletes állapotban van a berendezés.
Vágólapra másolva!

Június 22.

A Hayabusa-űrszonda sikeresen landolt mintagyűjtő kapszulája június 18-án megérkezett a japán Samagiharaban lévő mintakezelő központba. A programot vezető Junichiro Kawaguchi szerint a berendezés tökéletes állapotban van, a hőpajzs szinte újnak látszik, azaz jól vizsgázott a szonda légköri belépését lassító rendszer. A tervek alapján egy héten belül nyitják ki a mintatgyűjtőt, majd néhány hónapos, maximum féléves részletes elemzést követően lehet pontosan megállapítani, került-e minimális mennyiségű minta a kisbolygó felszínéről a kapszulába.

Korábbi információk

Új képek a kisbolygóról visszatért kapszuláról

Forrás: spaceflightnow
Forrás: spaceflightnow

Mint arról korábban beszámoltunk (lásd lent), vasárnap visszatért a Földhöz a japán Hayabusa-űrszonda, és mintagyűjtő kapszulája magyar idő szerint 16 óra körül landolt Dél-Ausztráliában. A képen a kapszula és az ejtőernyő látható (forrás: JAXA)

Forrás: spaceflightnow
Forrás: spaceflightnow

A kapszula sértetlenül ért földet, ami űrtörténeti esemény: még soha nem landolt a Földön egy kisbolygóról visszatért szerkezet (forrás: JAXA)

Forrás: spaceflightnow
Forrás: spaceflightnow

A kapszulát Japánba szállítják, és néhány héten belül felnyitják a belső részt is. Ekkor derül ki, sikerült-e mintát hozni a kisbolygó anyagából (forrás: JAXA)

Korábbi információk

Vasárnap visszatért a Földhöz a japán Hayabusa-űrszonda, és mintagyűjtő kapszulája magyar idő szerint 16 óra körül landolt Dél-Ausztráliában, a Woomera település melletti elzárt területen (Woomera Prohibited Area). Sikerült fogni a kapszula rádiójelét, és röviddel a landolás után az egyik keresőhelikpoter meg is találta a szerkezetet - írja a Spaceflightnow.com nevű űrkutatási hírportál a Hayabusa-program hivatalos Twitter oldalára hivatkozva.

Forrás: NASA/JPL-Caltech/SETI Institute/University of North Dakota
Forrás: NASA/JPL-Caltech/SETI Institute/University of North Dakota

Az űreszköz anyaegysége szétszakad és elég a Föld légkörében, a mintagyűjtő kapszula azonban folytatja útját a felszín felé, lásd a jobb oldali apró fényes pontot (forrás: NASA/JPL-Caltech/SETI Institute/University of North Dakota). További képek itt. A kapszula útjának egy része ezen a videón is látható

Mint előzetes összeállításunkban olvashatták, a Hayabusa az Itokawa kisbolygót látogatta meg, és lehetséges, hogy landolása során sikerült mintát vennie annak anyagából. Egyelőre nem tudni, van-e valami a kapszulában, de a kapszula landolása mindenképpen történelmi esemény az űrkutatásban: ez az első eset, hogy egy ember alkotta szerkezet egy kisbolygóról tért vissza a Földre. A szakértők szerint bioveszély nincs (lásd korábbi anyagunkban).

Gyere haza! Látványos film a Hayabusa küldetéséről, japán hanggal, angol feliratokkal. 2010. június 13-án sikerült a visszatérés

A legújabb számítások alapján a Hayabusa 12,2 kilométer/másodperc sebességgel, az ausztráliai leszállóhelyhez viszonyított vízszintessel 12 fokos szöget bezáró útvonalon lépett be a légkörbe. A meteorként fellángoló kapszula a -6 magnitúdós fényességet is elérte. A karbonszálas hőpajzsnak körülbelül 5000 Celsius-fokot kellett kibírnia.

Forrás: Akihiro Ikeshita/JAXA
Forrás: Akihiro Ikeshita/JAXA

Illusztráció: mintegy 10 kilométeres magasságban a hővédő pajzs egy része levált, és kinyílt az űreszköz ejtőernyője (forrás: Akihiro Ikeshita/JAXA)

A Hayabusa fő egysége a tervek szerint szintén belépett a Föld légkörébe, és néhány kilométerrel követte a róla korábban (magyar idő szerint 13 óra körül) levált kapszulát. A fő egység aztán elégett a légköri súrlódástól. A japán irányítók utoljára 15.28-kor tudtak kapcsolatot teremteni a hányatott sorsú űreszközzel, amely hétéves küldetése során közel kétmilliárd kilométert tett meg, és kétszer is landolt az Itokawa kisbolygón.

A mintagyűjtő kapszulát a legkorábban kedden vagy szerdán szállítják Japánba, és egy speciális laboratóriumban nyitják fel, szigorú óvintézkedések közepette, néhány héten belül.

Végül két illusztráció a küldetésről. A felső képen a Hayabusa az Itokawa kisbolygóhoz közelít (az égitest képe a valós felvételek alapján készült); az alsó képen a mintavétel egyik pillanata látható, de egyelőre nem tudni, sikerült-e a művelet.

Forrás: AFP/JAXA
Forrás: AFP/JAXA

Forrás: AFP/JAXA
Forrás: AFP/JAXA