Biológiai szúnyogirtás a gemenci erdőben

Vágólapra másolva!
Kísérleti jelleggel biológiai módszerrel irtják a szúnyogokat a gemenci erdőben. Az egyelőre négy és fél hektáron alkalmazott eljárást csütörtökön a Pörbölyi Ökoturisztikai Centrumban mutatták be szakemberek a térség önkormányzatainak és a hatóságoknak.
Vágólapra másolva!

Az ártéri erdőben azt követően szaporodtak el a szúnyogok, hogy június elején közel húszezer hektárt öntött el a Duna, és most is jelentős területek vannak víz alatt. Bodor László, a Gemenc Zrt. erdőgazdálkodási osztályvezetője szerint a belvízzel elöntött területek miatt azonban országszerte szúnyoginvázió várható.

A csütörtökön bemutatott biológiai módszer egy baktérium, a Bacillus thuringiensis izraelensis által termelt fehérjét használja fel, ami csak a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el. Szepesszentgyörgyi Ádám entomológus elmondta, hogy áprilisban a legcélszerűbb alkalmazni, de minden jelentős árhullám után kifejti hatását.

A rovarkutató hozzátette, hogy bár országszerte ismert a biológiai védekezésnek ez a módja, mégis a legtöbb településen kémiai szúnyogirtást végeznek, holott helyesen alkalmazva a fehérjekoncentrátum olcsóbb, mint a vegyszeres védekezés.

Bodor László az MTI-nek elmondta, hogy a társaság 2009-ben közel 80 hektáron végzett vegyszeres szúnyogirtást a gemenci erdőben mintegy nyolcmillió forintért. 2010-ben 40 hektáron történő szúnyogirtásra kértek engedélyt, de azt csak négy és fél hektáron engedélyezte a hatóság.

A szúnyogok által okozott kár nagysága a szakember szerint nehezen megbecsülhető. A szúnyoginvázió ellehetetleníti az idegenforgalmat, illetve a szarvas- és az őzállomány szaporulatának 10-15 százaléka pusztul el a csípések miatt - mondta a Gemenc Zrt. osztályvezetője.