Kiderült, hogy az álom cselekményeit követjük a gyors szemmozgással

Vágólapra másolva!
Egy párizsi kórház kutatói szerint nem igaz az a korábbi feltevés, amely szerint az álmodás közbeni gyors szemmozgások véletlenszerűek. Ehelyett az álombeli filmben is mindig oda próbálunk nézni, ahol valami fontos történik.
Vágólapra másolva!

A gyors szemmozgás (Rapid Eye Movement; REM) régóta ismert jelenség: szemünk az alvás ezen fázisában ide-oda mozog, és rendszerint ekkor zajlanak azok az álmok, amelyekre néha utólag is emlékszünk. Az REM-alvás a teljes alvásidő körülbelül 20-25 százalékát teszi ki, az azonban még mindig nem ismert pontosan, hogy mi a gyors szemmozgások valódi funkciója. Az egyik elképzelés szerint a szemmozgások véletlenszerűek, egy új tanulmány azonban megcáfolhatja ezt az elméletet.

A Brain című folyóirat júniusi számában közölt publikáció szerzői egészséges és alvászavaros személyeket vizsgáltak álmodás közben. Az alvászavaros személyekre azért volt szükség, mert más módon nehezen lehetett volna információt szerezni arról, hogy mit is követünk a szemünkkel, miközben álmodunk: egy egészséges ember általában nem utánozza alvás közben azokat a cselekedeteket, amit éppen álmodik. Az REM-alvászavarban (REM sleep behavior disorder; RBD) szenvedő pácienseket azonban egy különleges viselkedésforma jellemzi: az REM alvás során nem "bénulnak" meg a végtagjaik, mint nekünk, így mindent eljátszanak, ami csak az álomban történik velük. Rúgnak, sikoltanak, kapálóznak, másznak és néha még ugranak is, így a kutatók kívülről is megfigyelhetik, hogy mi történt velük az álomban. Mindez arra hasonlít, mint amikor egy filmet magyarázó felirattal együtt nézünk.

A kutatók 56 RBD-s és 17 egészséges személy szemmozgásait követték nyomon agyi elektródák segítségével, miközben videóra vették őket alvás közben. Először összehasonlították a két csoport szemmozgásait, hogy kizárható legyen az RBD-s személyeknél esetlegesen jelenlévő abnormális szemmozgás. Miután kiderül, hogy az REM-alvászavaros személy szemmozgásai sem mutatnak eltérést az egészséges személyekétől, végignézték a róluk készített videófelvételeket is. A videón látható végtagmozgást és viselkedést ezután összevetették a szemmozgások mintázataival: kiderült, hogy az álmodók szeme az esetek 90%-ában azt követte, amit álmukban és a filmeken is jól kivehetően csináltak - olvasható a Scientific American beszámolójában.

A vizsgálat ötletét a kutatócsoport egyik betege adta: a korábban dohányzó, szintén REM-alvászavarban szenvedő férfinél megfigyelhető volt, ahogyan álmában dohányzik, és a cigarettát még a hamutálban is megpróbálja elnyomni (erről itt látható videó; a cigaretta helyett egy oxigénszenzor van a férfi kezében). "Ha az REM-szemmozgások valóban véletlenszerűek lennének, akkor a mintázatuk nem egyezne ilyen gyakran azzal, amit az álmodó éppen csinál. A dohányos betegünk például balra is nézhetne, miközben jobb oldalon van a hamutál, ő azonban pontosan jobbra nézett. Úgy tűnik tehát, hogy az ébrenléthez hasonlóan álmodás közben is azt követjük a szemünkkel, ami éppen történik" - mondta Isabelle Arnulf, a vizsgálatot végző párizsi Pitié-Salpetriere kórház kutatója.

A kutatók szerencsére nem csak erre az egy betegre alapozzák feltevésüket: egy résztvevő, aki álmában a bal arcán csókolt meg valakit, szintén balra nézett. Egy másik beteg létrára mászott, miközben fel-le mozgatta szemét. Olyan is akadt, aki oroszlánok elől menekült: nála látható volt, ahogyan hátra-hátranézve próbálja felmérni, hogy nem érték-e még utol az állatok.