A bőrrák kockázatnövekedése 74%-os a szoláriumok miatt - az eddigi legnagyobb felmérés

Vágólapra másolva!
Az amerikai Minnesota Egyetem közegészségügyi centrumának kutatói új vizsgálatukra hivatkozva azt állítják, hogy a szoláriumok használata mindenképp növeli a bőrrák legveszélyesebb formájának kockázatát. Ebben a témában eddig ez a legtöbb résztvevővel végzett felmérés: a melanoma kockázatnövekedése 74%-osnak bizonyult a szoláriumozás hatására.
Vágólapra másolva!

Bár a napágyakat gyártó cégek úgy vélik, hogy nincsen bizonyított összefüggés a szoláriumok felelősségteljes használata és a bőrrák kialakulási kockázata között, több újabb tanulmány is ennek az ellenkezőjét állítja. A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (International Agency for Research on Cancer, IARC) korábban például csak valószínűsítette azt az összefüggést, hogy a szoláriumok használata rákkeltő hatású lenne, a legújabb kutatási eredmények fényében azonban már egyértelműen bizonyítottnak tekintik az emberi szervezet számára fennálló károsodás veszélyét.

Az IARC nemzetközi szakértői testülete rendszeresen tesz ajánlásokat a WHO számára: 2009-es állásfoglalásukat olyan kutatási eredményekre alapozva hozták meg, melyekből kiderült, hogy a szoláriumhasználat 75 százalékkal emeli a melanómák előfordulási gyakoriságát azon szoláriumhasználók körében, akik már 30 éves koruk előtt is rendszeresen hódoltak a mesterséges napozás szenvedélyének. Az IARC emiatt az emberek esetében rákkeltő hatásúnak minősítette a szoláriumozásra alkalmas eszközöket (az emberi rákkeltő anyagok és hatások részletes listája itt olvasható).

A Minnesota Egyetem legújabb kutatása tehát nem előzmények nélküli, az eredmények azonban még így is meglepőek. Az Amerikai Rákkutató Szövetség folyóiratában, a Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention legújabb számában közölt tanulmány szerint 74%-kal nő a melanoma kialakulásának kockázata azoknál, akik rendszeres szoláriumhasználók, függetlenül a készülékek típusától és attól, hogy hány éves koruktól kezdték mesterségesen barnítani magukat. A szoláriumokat esetenként igénybevevő személyekre természetesen nem vonatkozik ez az eredmény, csak a rendszeres és gyakori használókra. A gyakori használatot az jelentette, ha valaki életében már 50 óránál vagy 100 alkalomnál többet használt barnító eszközt, vagy tíz évnél régebb óta hódol ennek a szenvedélynek.

A kutatás megerősíti az IARC korábbi állásfoglalását, amelyben a mostanival közel megegyező, 75%-os kockázatnövekedésről beszéltek. A kutatás legfőbb újdonsága a korábbiakhoz képest az, hogy a rákkockázat nem elsősorban attól függ, hogy valaki hány éves korábban kezdett szoláriumozni, hanem attól, hogy ezt milyen gyakran teszi. "A melanoma veszélye a szoláriumhasználat gyakoriságával együtt növekszik, függetlenül attól, hogy valaki férfi-e vagy nő, illetve hogy hány éves és milyen készüléket szokott használni" - mondta DeAnn Lazovich, a kutatás vezetője.

Lazovich és munkatársai 2268 minnesotai felnőttet vizsgáltak meg. A gyakori szoláriumozók között 2,5-3-szorosára nőtt a bőrrák kockázata azokhoz képest, akik sosem barnulnak mesterségesen. A kutatónő a közleményhez kapcsolódó interjúban elmondta, hogy eredményeik alapján ugyanakkor nincs különbség aközött, hogy a Nap vagy egy szoláriumkészülék ultraibolya sugarai érik-e bőrünket: egy bizonyos mennyiség felett mindkettő ugyanolyan rákkeltő.



Lazovich ábrákkal szemléltetve magyarázza el a kutatás eredményeit. A vizsgálat egyik újdonsága a korábbiakhoz képest, hogy a napsugaraknak való korábbi kitettséget is kizárták az adatok statisztikai elemzése során, ez a tényező tehát már nem számított bele a rákkockázat növekedésébe

A melanoma a bőrben található pigmenttermelő sejtekből, a melanocitákból kiinduló daganat. Különféle típusai a bőr rosszindulatú daganatainak csak mintegy 3%-át teszik ki, mégis ezek a legveszélyesebbek. Ennek oka, hogy nem maga az elsődleges daganat számít a fő veszélyforrásnak, hanem a belőle igen agresszíven terjedő, és főképp a májban, az agyban és a tüdőben megjelenő áttétek. A melanoma előfordulása az utóbbi években drámai növekedést mutatott az UV-sugárzás erősödésének hatására.