A samponokból is keletkezhet rákkeltő vegyület

Vágólapra másolva!
Rákkeltő vegyületek alakulhatnak ki a háztartásokban alkalmazott mosóporokból, mosogatószerekből és samponokból a szennyvíztisztítás során - írják a Yale Egyetem kutatói. Ezeket az anyagokat igen kis koncentrációban az otthoni csapvízben is kimutatták már az Egyesült Államokban, ez azonban nem jelent egészségügyi kockázatot.
Vágólapra másolva!

William Mitch és munkatársai az Environmental Science & Technology című folyóiratban arra hívják fel a figyelmet, hogy a saját háztartásunkban alkalmazott anyagok is hozzájárulhatnak a nitrózaminoknak nevezett vegyületek képződéséhez. Ez korábban egyáltalán nem volt ismert, így a kutatók szerint érdemes lenne alaposabban is tanulmányozni a nitrózaminok kialakulásához vezető folyamatokat. A vegyületek a szennyvíztisztítást követően is jelen maradhatnak, ami így később akár az emberi egészségre is káros lehet - például akkor, ha fúrt kútból isszuk a vizet.

A samponokban, a mosó- és mosogatószerekben, valamint a különféle tisztítószerekben úgynevezett negyedleges aminok fordulnak elő. Ezek a klóraminokkal reagálva - amelyek a szenny- és ivóvíztisztítókban is jelen vannak - nitrózaminokká alakulhatnak át. Ezek egy fajtájáról, az N-nitrozodimetiamin (NDMA) nevű anyagról már ismert, hogy rákkeltő, ezért többek között az amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) is foglalkozott a vegyülettel és az ivóvízben mérhető koncentrációival.

Az otthoni csapvízben kis mennyisége miatt (nanogramm/literes koncentráció) nem jelent egészségügyi veszélyt a vegyület, de a talajvízbe kerülve nagyobb mennyiségben is felhalmozódhat például a privát, fúrt kutakban. Ezek vízminőségének rendszeres ellenőrzése amúgy is ajánlott, többek között a nitrátionok miatt, amelyek elsősorban a három hónaposnál fiatalabb csecsemők számára jelentenek veszélyt. Magyarországon a fúrt kutak vizének vizsgálatát az ÁNTSZ Élelmiszer- és Vízvizsgálati laboratóriumai végzik.

A nitrózaminok több más forrásból is a szervezetünkbe kerülhetnek, amelyekre a rákkeltő hatás miatt szintén érdemes odafigyelnünk. Ilyen elsősorban a dohányfüst, de például a feldolgozott húsokban is jelen lehetnek. A magas hőmérséklet szintén kedvez a nitrózaminok keletkezésének, ezért a pác-sóval kezelt húskészítmények sütését, grillezését tanácsos kerülni (bővebben lásd a Tudatos Vásárló weboldalán).