Stratégiai Tanácsadó Testületet hozott létre az MTA

Vágólapra másolva!
A szakmájukban kiemelkedő elismertségű, jelentős nemzetközi tapasztalatokkal is rendelkező szakértői testület tagjai a Magyar Tudományos Akadémia tevékenységét alapjaiban meghatározó, hosszú távú döntések meghozatalában segítenek.
Vágólapra másolva!

A tudósokból és üzletemberekből álló hattagú testület a tervek szerint évente két alkalommal ül össze, hogy iránymutatásaival közvetlenül is hozzájáruljon az Akadémia elnökének döntéseihez, értékelje a köztestület munkáját, és nemzetközi tapasztalatok alapján véleményt mondjon a kutatási irányokról. A Stratégiai Tanácsadó Testület felállításáról a módosított akadémiai törvény alapján a legutóbbi közgyűlésen elfogadott új Alapszabály rendelkezik.

Az szabályzat szerint a testület tagja egy matematikus-természettudós, egy élettudományokban nemzetközi érdemeket szerzett kutató, egy kiemelkedő társadalomtudós, két vezető az iparban jelentős kutatásfejlesztési tevékenységet végző vállalat élén és egy elismert pénzügyi-közgazdasági szakember.

Ezen grémium az Akadémia működését alapjaiban meghatározó, hosszú távra ható döntésekben segíti az elnök munkáját, figyelemmel a tudományos kiválóságot biztosító érdekmentes, ugyanakkor a hitelesség és eredményesség mellett elkötelezett szemlélet érvényesítésére - indokolta a Stratégiai Tanácsadó Testület létrehozását Pálinkás József, az MTA elnöke.
A Testület tagjainak felkérése a kinevező elnök mandátumának időtartamára szól, munkájukért külön díjazásban nem részesülnek.

Az MTA Stratégiai Tanácsadó Testületének tagjai:
Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója
Bojár Gábor, a Graphisoft Visual Building Solutions elnöke
Kopits György, a Költségvetési Tanács elnöke
Kúnos György professzor, az amerikai National Institutes of Health intézetvezetője
Krausz Ferenc professzor, a németországi Max Planck Intézethálózat intézetigazgatója
Szelényi Iván, a Yale Egyetem professzora, az Amerikai Művészeti és Tudományos Akadémia tagja

A testület tagjaival készült rövid interjúk az Akadémia honlapján olvashatók.