Vágólapra másolva!
A CERN keddi bejelentése szerint az első igazán nagy részecskeütközések létrehozását március 30-án fogják először megkísérelni a nagy hadronütköztetőben.
Vágólapra másolva!

Az egy hét múlva tervezett első nagy ütközések energiája a legnagyobb lesz a részecskefizikai kutatások történetében, körülbelül háromszor akkora energiával, mint az eddigi rekord. Ez egyben a nagy hadronütköztető (LHC) fizikai programjának nyitánya, mert ez a tartomány új felfedezések előtt nyitja meg az utat. A fizikusok várakozása szerint minden korábbinál mélyebben érthetjük meg az anyag tulajdonságait és az Univerzum születésének körülményeit. A tervek szerint 18-24 hónapig működik majd az LHC ezen az energián, aztán ezt is megduplázzák.

Március 19-én sikerült az ütköztetni kívánt két, ellenkező irányban száguldó részecskenyalábnál rekordenergiát elérni (3,5 teraelektronvolt nyalábonként). A feladat most ezek "tornáztatása" oly módon, hogy a két nyaláb éppen szembetalálkozzon. A feladat nehézsége körülbelül ahhoz fogható, mintha az Atlanti-óceán két partján úgy kellene kilőnünk egy-egy puskagolyót, hogy azok középen éppen találkozzanak.

Részletesebben a CERN-ben zajló eseményekről a magyar nyelvű CERN-blogban olvashatnak.

Nagyméretű fekete lyukaktól, világvégétől nem kell tartani: a légkörben ennél sokszor nagyobb ütközések is lejátszódnak, csak azokat nem tudjuk megfigyelni, részletesen elemezni.