Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Kiderült, miért alapvetően fontos a D-vitamin

Vágólapra másolva!
Már régóta ismert, hogy a D-vitamin alacsony szintje kapcsolatba hozható a daganatok vagy a szklerózis multiplex kialakulásával, most azonban a vitamin immunvédekezésben betöltött alapvető szerepére is fény derült.
Vágólapra másolva!

A Koppenhága Egyetem kutatói új tanulmányukban feltárták, hogy szervezetünknek miért van szüksége a megfelelő mennyiségű D-vitamin bevitelére: ha ezt elmulasztjuk - vagy nem tartózkodunk eleget a napon, ami nélkül nem termelődik elég vitamin - immunrendszerünk nem lesz képes megfelelően védekezni. A Nature Immunology legújabb számában közölt tanulmányból kiderül, hogy D-vitamin hiányában a kórokozók elpusztításáért felelős T-sejtek nem lesznek képesek aktiválódni: ha "alvó" állapotban maradnak, az azt is jelenti, hogy az idegen vírusokkal és baktériumokkal sem lesznek képesek megküzdeni.

Kiderült, hogy amikor a T-sejtek kapcsolatba kerülnek egy kórokozóval, egy "antenna" segítségével D-vitamint keresnek: ez az antenna a D-vitamin-receptor, vagyis egy olyan jelfogó molekula, amellyel a sejtek képesek érzékelni a környezetükben jelenlévő D-vitamint. A sejtek aktiválódása emiatt nem fog elindulni akkor, ha nincs jelen a vitamin, így a megfelelő védekező reakció sem indul meg. "Az utóbbi években egyre több adattal rendelkezünk a D-vitamin immunvédekezésben betöltött szerepéről, azt azonban csak most ismertük fel, hogy ez a hormon mennyire nélkülözhetetlen szerepet játszik a kórokozókkal szembeni ellenálló-képesség kialakításában" - mondta Carsten Geisler, a kutatás vezetője.

Az orvosok előtt régóta ismert probléma, hogy a világ népességének csaknem felének túl alacsony a D-vitamin-szintje. A D-vitamin napi optimális beviteli adagjára Geisler szerint eddig nem végeztek átfogó és egyértelmű vizsgálatokat: a jelenlegi ajánlások szerint napi 25-50 mikrogramm körüli vitaminra van szüksége a szervezetünknek. A vitamin előállításához alapvető fontosságú, hogy elegendő időt tartózkodjunk a napfényen, hiszen enélkül nem tudjuk előállítani a D-vitamin hasznosítható formáját. A vitaminszükséglet egy részét a táplálkozás útján fedezhetjük, például halfélék (hering, lazac), tojás és tejtermékek fogyasztásával, ha pedig szükséges, orvosi ajánlásra étrendkiegészítőket is szedhetünk.

Egy 2008 októberében megjelent amerikai állásfoglalás szerint az USA-ban eddig érvényes napi 200 nemzetközi egységénél kétszer több, vagyis napi 400 nemzetközi egységnek megfelelő D-vitamin-mennyiség lenne ajánlott, a gyermekeknek és a tizenéveseknek egyaránt. 1 Nemzetközi Egység 0025 mikrogramm D2-, illetve D3-vitaminnak (ergokalciferol/kolekalciferol) felel meg. Az ajánlás a javaslatot előterjesztő orvosok szerint azért időszerű, mert az anyák nem megfelelő táplálkozása miatt az anyatejben gyakran nincs jelen elegendő mennyiségű D-vitamin.

Forrás: EurekAlert

* * *

Rovatunk mostantól a Facebookon és a Twitteren keresztül is elérhető, ahol extra tartalmakat is kínálunk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről