Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Tíz látványos tudományos trükk bulikra

Vágólapra másolva!
Akár egy buliban is főszerepet kaphat a tudomány. Richard Wiseman professzor (University of Hertfordshire) összeállítása nagyon egyszerűnek tűnik, de nem árt előzetesen otthon kipróbálni a trükköket, mielőtt elkápráztatnánk barátainkat. 
Vágólapra másolva!

1. Égő gyertyát elfújás után visszagyújthatunk, mert a láng visszaugrik a gyufáról. A magyarázat: egy ideig még lobbanásképes a gyertya feletti gázkeverék.

2. Ferdén is stabil marad az üdítős fémdoboz, ha 100 ml vizet töltünk bele (vagy ennyi italt hagyunk benne). Akár meg is pörgethetjük.

3. Ha elég gyorsan és elég vízszintesen rántjuk le a terítőt az asztalról, akkor a tehetetlenség törvényének köszönhetően az asztalon marad a szett, és lehet, hogy nem okozunk kárt.

4. Kérjük meg társainkat, hogy mozgassák lábfejüket az óramutató járásának megfelelően, kezükkel pedig rajzoljanak egy 6-ost a levegőbe. A legtöbb esetben önkéntelenül megfordul a láb forgásiránya, viszont akadhat olyan személy is a társaságban, aki nem téveszt. Ha fordítva rajzoljuk a 6-ost, akkor azonos a végtagok körzésiránya, és senkinél nincs probléma.

5. Ecetbe szódabikarbónát szórva kancsónyi szén-dioxidot fejleszthetünk, amely nehezebb a levegőnél, ezért önthető, gyertyák olthatók ki vele. Borászok jól tudják ezt.

6. Ha kezünket tenyérrel lefelé, behajlított középső ujjal helyezzük az asztalra, akkor a többi ujjunkat egyenként meg tudjuk emelni - kivéve a gyűrűsujjat. Érdekes, hogy ha bármely más ujjunk van behajlítva, akkor nincs ilyen probléma. Vajon van-e a társaságban olyan fenomén, aki mégis képes rá?

7. Két villát egy koktélpálcikával összerősítve egy ujjal kiegyensúlyozhatunk. A súlypont a testen kívül is lehet, úgy, mint a videón látható összeállításban.

8. Bár a szemlélet szerint tovább kéne pattognia, a padló-asztal-padló érintés után pontosan a kezünkbe érkezik vissza a szöcskelabda. Vajon a súrlódás fordította meg, vagy az, hogy közben forgásba jött? Ennek kiderítése talán már nem fér bele a parti keretébe, de mindenki kipróbálhatja, hogy működik.

9. A perspektíva tréfája: az ötfontos bankjegyet megfelelően hajtogatva jó- vagy rosszkedvű brit királynőt kaphatunk. A trükk a magyar bankjegyeken is működik, csak arra kell ügyelni, hogy a hajtások pontosan felezzék az államférfiak szemét és száját.

10. Hogyan távolíthatjuk el a pénzdarabot a gyufa érintése nélkül? Aki tudja, hogy a közösen égő gyufafejek összetapadnak, az fogadást nyerhet ezzel a mutatvánnyal, bár a vesztesek opponálhatnak, hogy a lánggal történő "kémiai érintés" is érintés.

Jó mulatást, és ne feledkezzünk meg a biztonságról sem!

* * *

Rovatunk mostantól a Facebookon és a Twitteren keresztül is elérhető, ahol extra tartalmakat is kínálunk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről